Проф. Генчо Начев: До 6 ноември всяка болница трябва да разкрие пункт за тестване за ковид-19 извън сградата

0
43
Проф. Генчо Начев

В тях ще се правят антигенни тестове, които за 10-15 минути дават около 96% сигурност в диагностицирането на коронавирус, обясни директорът на болница „Св. Екатерина“

До 13.00 часа на 6 ноември трябва да има пунктове за тестване за COVID-19 пред всяка болница. Това съобщи директорът на болница „Света Екатерина“ в София проф. Генчо Начев в ефира на Нова телевизия.

По думите му става въпрос за изискване по заповед на здравния министър. „Ние също ще разкрием такъв пункт. Дали ще вземем за тази цел фургон или ще използваме откъснато от болницата помещение, ще се реши”, допълни Начев.

В тези пунктове, за които настоя премиерът Бойко Борисов вчера, ще се правят антигенни тестове. „Това са по-бързи тестове от PCR – за 10-15 минути има около 96% сигурност в диагностицирането на коронавирус“, обясни проф. Начев. Идеята е още там, в пунктовете, да има сигурна диагноза и съвет какво да се прави.

„По разпореждане на РЗИ сме разкрили и още 5 легла за заразени с коронавирус”, каза още той.

Според него в сегашната ситуация не може да има „чиста от COVID болница“.
„Това е пълна илюзия. Затова според мен трябва всяка болница, независимо колко е специализирана, да се подготви и да има отделение за пациенти с коронавирус”, каза още той.

Според него действията са навременни, но проблем са закъснелите рестрикции, смята директорът на „Света Екатерина”.

Оптимистичната прогноза била до месец-два да се върнем на нивото на заразата у нас от преди 3 месеца (с около 200-300 заразени на ден), а песимистичната е да стигнем Чехия с 6000 заразени на ден.

„Не вярвам, че ще стигнем ситуацията отпреди 3 месеца, но дано не стигнем и Чехия”, заяви проф. Начев.

Дано не стигнем до полеви болници, но те са по-добре от спортните зали, коментира още той.

„Никой не е отказал операции по спешност или с отложена спешност, поне в „Света Екатерина”, каза професорът относно отменения планов прием и планови операции в болниците в страната.