Проф. Кантарджиев: Не си трепете животните, не разнасят човешките вируси

0
85
Проф. Тодор Кантарджиев

Експресните тестове нямат нужда от лаборатория, казва той

„Вирусът може да се предаде чрез кашляне на 2 м разстояние и кихане на 6 м. Той не върви сам, подпомага се и от други инфекции. Като сте вкъщи, си мийте ръцете с топла вода, няма нужда от ръкавици, пазете си кожата“. Това каза на сутрешния брифинг на Оперативния щаб за коронавируса проф. Тодор Кантарджиев.

„Хубаво е продавачите да са с ръкавици, защото пипат пари, съветвам гражданите да си мият и дезинфекцират ръцете с топла вода и сапун. Може да се носят и очила. Вирусът се задържа на гладки повърхности и дрехи, накашляни и накихани. Той засяга дихателните пътища, затова често причинява бронхопневмония“, каза още той.

„Доказано е, че домашните животни си имат други коронавируси. Кучетата са абсолютно оневинени, не въдят коронавируси. Открит е в дихателната система на едно коте. Няма данни то да го е разпространило. Не си трепете животните, както вие се пазите, така пазете и тях. Всяка епидемия е изпитание за морала на обществото. Експресните тестове нямат нужда от лаборатория, може да се направи до легло или от лекуващия лекар“, информира Кантарджиев.