Проф. Кантарджиев: В момента грипът е по-вероятно да ни вкара в болница

0
42
Проф. Тодор Кантарджиев

Носете маски в градския транспорт, алкохол в малки дози помага, съветва той

Да, грипът ще обхване цялата страна, но нека не създаваме паника, заяви в ефира на Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев.

„Мисля, че ще имаме плавно покачване на случаите в София, а средата на февруари ще е пикът. Засега няма нужда тук да се взимат мерки, свързани с ваканция”, смята той.

По думите му грипната ваканция в Бургас, която започва от утре и продължава до 18 януари, ще помогне да намалеят случаите: „Мисля, че е добре за област Бургас тази грипна ваканция.”

„Съветвам хората да си носят маски в градския транспорт и където има масово струпване на хора, особено в болници и аптеки”, препоръчва той.

Проф. Кантарджиев предупреждава, че в момента грипът е по-вероятно да ни вкара в болница.

„Ние сме единствената държава, в която плащаме за тестове за грип. Между 10 и 20 лева струва един бърз тест”, каза още той.

„Ако е коронавирус, лекарят трябва да назначи лечение за коронавирус. Ако е грип – щастливец сте, защото, ако е започнал в последните 36 часа, има си достъпно лечение за грипа и на другия ден си здрав – не може да заразяваш и на другия ден си на работа. Най-заразен е човек денят преди да се прояви заразата, както и първите дни след проявата”, допълни той.

За ситуацията с ковид в Китай, той заяви: „Вероятно е да са болни, но не едновременно. Инкубационният период не е ден или ден и половина, а е няколко дни. Тук няма да дойде това, защото циркулиращото там си е било в Европа – с мерките се забавят нещата.”

„Заплахата е следната: тъй като милиони боледуват там, да не се селектира нова неприятна мутация. Това, което е в САЩ и Европа, което ни притеснява, но не ни плаши, е т.нар. ХВВ варианта. Оказва се, че той най-лесно се предава, защото има имунно бягство”, каза още той.

По думите му нещото, за което има смисъл да се ваксинира човек, е за грип. Също така тези, които искат бустерна ваксинация срещу ковид, ще им се увеличи защитата с 20-30 процента.

„Алкохолът в малка доза помага, но трябва да дефинираме малката доза. Това е 20 милилитра”, припомни той.