Путин отстрани и главния прокурор на Русия Юрий Чайка

0
56
Владимир Путин

Поста ще заеме зам.-ръководителят на Следствения комитет Игор Краснов. Днес руският президент внесе в Държавната дума законопроекта за промени в конституцията

Руският президент Владимир Путин отстрани главния прокурор на Русия Юрий Чайка. 68-годишният Чайка, който е главен прокурор на страната от 2006 г., „е освободен поради преместване на друга длъжност“, се казва в изявление на Кремъл, без да предоставя допълнителни подробности.

Очаква се неговият наследник да бъде Игор Краснов, 43-годишен, понастоящем заместник-ръководител на Следствения комитет, държавна агенция за разследване на големи престъпления.

Путин внесе кандидатурата на Краснов за разглеждане от горната камара на парламента, Съвета на федерацията, съобщиха от Кремъл. Очаква се кандидатурата му да бъде одобрена от законодателите.

През 2015 г. антикорупционната фондация на водещия кремълски критик Алексей Навални обвини двамата сина на Чайка в незаконно натрупване на големи богатства с помощта на служители под командването на баща им.

Миналата седмица Путин предложи промяна на конституцията от 1993 г., като отключи политически катаклизми в Русия и предизвика оставката на правителството на лоялния си служител Дмитрий Медведев. Той беше заменен от бившия шеф на данъчната служба Михаил Мишустин, който се очаква да предложи ново правителство тази седмица.

„Руският президент Владимир Путин внесе в Държавната дума днес законопроект за промени в Конституцията на Руската федерация. Представители на руския президент при разглеждане на законопроекта в Държавната дума ще бъдат съпредседателите на конституционната комисия Андрей Клишас, Павел Крашениников и Талия Хабриева”, каза пред репортери Дмитрий Песков, говорител на президента.

В посланието си до Федералното събрание на 15 януари руският президент предложи редица изменения на конституцията, включително Държавната дума да има правото да одобрява кандидатурата на министър-председателя, вицепремиерите и федералните министри. Президентът също така предложи назначаването на ръководители на агенции за сигурност след консултации със Съвета на федерацията. Освен това Путин обяви необходимостта от консолидиране на приоритета на основния закон над международните договори в руското правно пространство, както и от предписването на редица социални гаранции в конституцията.

Сред предложенията на президента е също забраната едно и също лице да бъде президент повече от два мандата. За да стане президент, кандидатът трябва да е руски гражданин, навършил 35 години и пребиваващ в страната поне 25 години без чуждестранно гражданство.

Комисията на Държавната дума по държавно изграждане ще разгледа законопроекта за президент на заседание на 21 януари.