Първите 300 машини за гласуване вече са у нас

0
24
Снимки: БНТ

За изборите на 4 април трябва да бъдат осигурени 9 600 машини за гласуване

Първата партида от 300 машини беше доставена в срок до 10 февруари. Те се съхраняват в специални куфари и се охраняват в подходящ склад, съобщи БНТ.

С втората партида трябва да пристигнат не по-малко от 5 700 машини, а срокът е до 28 февруари. Третата и последна партида с останалите машини трябва да пристигне до 9 март.

„Машините са произведени в Тайван. 3 000 от тях са използвани на предишните избори. Останалите до 9 600 са новопроизведени. Принципът им на работа е, след като СИК установи, че гласоподавателят има право да гласува, му се дава една от картите за активиране на гласуване. След поставянето й в машината, гласоподавателят вижда бюлетината, прави избора си. Когато е готов, го потвърждава. Получава разпечатка от машината, която излиза от процепа над екрана. Проверява избора си, взима разпечатката, сгъва я, взима и картата, пуска разпечатката в урната, връща картата на СИК“, обясни при представянето днес Явор Иванов от „Сиела Норма“.

На парламентарния вот ще се гласува с три карти. С една карта обаче няма да може да се гласува последователно два пъти. Подадените гласове ще се записват на две карти памет. В разпечатката на машинния вот има изборът и QR код.

Няма опасност за злоупотреби, защото машините все още нямат софтуер. След инсталирането, пак няма да може да се злоупотреби, защото нямат възможност за външна комуникация.

Един техник ще отговоря в деня на вота за не повече от 10 секции. Ако техникът не се справи, ще се обръщат към кол център. Ако машината не подлежи на оправяне – продължава се на хартиено гласуване.

Това ще бъде най-масовото машинно гласуване. У нас за шести път има машинно гласуване. Започнахме от 50 машини, за да достигнем до 9 600.

В машинното гласуване са включени секциите с 300 и повече гласоподаватели.