Първият български детски роман е с ново издание

0
14
Романът е издаден през 1929 г.

Повече от 20 г. „Златно сърце“ на Калин Малина отсъстваше от книжарниците

Златно сърце“ на Калина Малина – първият български детски роман, публикуван през 1929 г., има ново издание. Повече от 20 години книгата отсъстваше от книжарниците. Новото издание е на „Кръг“, а художественото оформление е на Виктор Паунов.

„Златно сърце“ е роман за доброто, което винаги побеждава. Това е историята на сирачето Димчо, отвлечено и принудено да води чергарски живот, преди да намери близките си. „Темата на „Златно сърце“ е универсална, но тя оригинално и свежо е ушита върху канавата на българския живот, с наши бои, с наши орнаменти и цветя, с вдъхновение и с чувство за мярка. Книгата интересува и увлича. Трогателното не е сантиментално, доброто не е преднамерено, животът не е насилен“, е оценката на класика Елин Пелин за романа на Калина Малина.

Райна Иванова Радева-Митова (1898-1979) е по-известна с псевдонима си Калина Малина. Тя е родена в София в многолюдно учителско семейство. Като най-голямото дете непрекъснато се грижи за по-малките си братя и сестри. Разказва им дори приказките, които измисля сама. Калина Малина следва в Историко-филологическия факултет на Софийския университет, но прекъсва заради липса на средства. През 1918 г. работи като учителка в Етрополе, а по-късно завършва Висшия педагогически институт в родния си град. Омъжва се за литературния критик Димитър Б. Митов.
Превежда художествена литература от френски и руски. Автор е на около 50 книги за деца със стихове и три романа. Носител е на националната награда „Петко Р. Славейков“ (1977).