Първият кораб с царевица от Одеса хвърли котва в Истанбул

0
23
Корабът "Разони" Снимка: ББС

След като приключи инспекцията, корабът ще отплава през турските проливи към Ливан

Товарният кораб “Разони”, който вчера сутринта отплава от украинското пристанище Одеса, хвърли котва снощи в морето край Истанбул, на определения район Кумкьой, съобщи турското министерство на отбраната.

Това е първият кораб, който доставя зърно от Украйна съгласно споразумението, подписано на 22 юли в Истанбул с посредничеството на Турция, и поради това се очакваше с голям интерес.

Плавателният съд с дължина 186 метра, който плава под флага на Сиера Леоне, превозва 26 527 тона царевица – първият трансфер от блокираното заради войната украинско пристанище.

Днес предстои да се извърши инспекция на кораба и товара от съвместен екип от руски, украински и турски представители от Съвместния координационен център, който функционира съгласно споразумението. След като приключи инспекцията, корабът ще отплава през турските проливи към Ливан.

Предвижда се зърно да се изнася от украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южни, които са блокирани заради продължаващата вече шест месеца война между Русия и Украйна.

Отварянето на коридор за износа на украинското зърно през Черно море се счита за голям успех на турската дипломация. Очакванията са, че успешното изпълнение на споразумението може да отвори пътя на преговори за прекратяване на войната в Украйна./БТА/