Радев избрал Драгомир Стойнев за премиер

0
787
Драгомир Стойнев Снимка: БТВ

Нинова не одобрявала идеята, надявала се тя да оглави правителството, ако БСП успее да направи коалиция

Lupa.bg

Президентът Румен Радев е имал избрано лице за служебен премиер в разгара на протестите през лятото, научи Lupa.bg. Държавният глава е обявил в тесен кръг, че най-подходящият за поста бил бившият икономически министър Драгомир Стойнев, който сега се явява част от т.нар. мека лява опозиция в БСП.

По наша информация Стойнев, който е изключително на „ти“ със социалната сфера, бил калесван от „Дондуков“ 2 още през август, в случай че правителството на Бойко Борисов сдаде властта, да оглави служебен кабинет на президента. Какви совалки са правени тогава, източниците ни не разкриват, но са категорични, че разговори „на четири очи“ е имало.

Радев обаче и сега не се отказвал от идеята висшият бесепар да поеме руля на страната. Въпреки че перспективата за организирането на предсрочни парламентарни избори отпадна заради краткия времеви отрязък до редовния вот в края на март, главнокомандващият все още се надявал, в случай че мандатът се озове в ръцете на левицата, именно Стойнев да бъде предложен за министър-председател.

Приближени на соцлидерката Корнелия Нинова обаче разкриват, че тя никак не одобрявала подобен развой и все още настоявала, ако БСП спечели вота или съумее да състави адекватна коалиция с настоящата опозиция, включително с извънпарламентарните сили като платформата на Мая Манолова, партията на Слави Трифонов и евентуална формация на Отровното трио, именно тя да оглави бъдещ кабинет.

Освен това Драгомир Стойнев далеч не бил долюбван от Нинова поради известната му близост с нейния основен конкурент за поста миналия септември и отявлен критикар на новото ръководство – Кирил Добрев. Двамата били неразделни още от председателството на БСП на Сергей Станишев и Нинова била твърдо решена да заглуши медийните изяви на Стойнев.