Радев обвини полицаите, че са се защитавали от бомбите и агресията. Ивайло Иванов: Не трябва да бъркате правото на протест с анархия

0
1504
Снимка: фейсбук

Трябваше да чакаме да ни палят с коктейли с „Молотов“ ли, попита главният секретар на МВР президента

Президентът Румен Радев обвини полицаите, които цялата вечер на 2 септември бяха подложени на агресия, че са се отбранявали с щитове и каски и са допуснали част от протестиращите да хвърлят бомби и камъни срещу тях. Това стана на среща с главния секретар на МВР Ивайло Иванов и директора на ДАНС Димитър Георгиев.

Иванов заяви, че не е съгласен с твърденията на Радев.

Заявявам, че българската полиция пази гражданите и институциите. Всичките ни действия през тези 50 и няколко дни са били изцяло толерантни, не сме взимали страна, стремяхме се да не се намесване. Каските и щитовете са предпазни лични средства и това се видя, заяви главният секретар на МВР.

Слушах много и за водометното оръдие. То не е използвано и всички видяха това, каза Иванов.

„Полицаите и сутринта, и вечерта, бяха удряни с дървени прътове, замеряни и дори хващани за слабините. Вие посетихте Евгени Марчев, а аз сутринта бях да видя нашите болни. Елате да видите пораженията по тях от самоделните взривни устройства. Тези момчета и момичета, които бяха там, също трябваше вечерта да се приберат при родителите и децата си. Защо мислите, че те се интересуват от политика или споделят партийно мнение. Те са полицаи и дългът им е да пазят институциите, обучени сме и си знаем задължения“, заяви Иванов.

„Медиите могат да излъчат, каквото искат, но ранените полицаи са по болниците. Петдесет и няколко дни търпим какво ли не. Попитайте протестиращите сутринта, които бяха употребили огромно количество алкохол, дали е имало насилие срещу тях.

Часове наред и в България, и в чужбина, всички видяха на какво са подложени полицаите. Ами ако не бяха с каски и щитове, какво щеше да стане?! Имаме служител, чието зрение не се знае дали ще се възстанови. Какво да му кажа на него – че да се защитава с щита е полицейско насилие ли? Много повече са критиките от хората срещу полицията защо се търпят блокадите. Но ние не си влизахме правомощията, за да не използваме никаква принуда“, заяви още Ивайло Иванов, защитавайки униформените. Той не скри, че му е било изключително мъчително да гледа как се обстрелва и сградата на МВР.

„Трябва ли да ме плашат, че като дойдат на власт, ще се върнат за мен и колегите. Полицаите трябва да ги е страх да си вършат работата ли? Ние не живеем ли в правова държава и страна членка на ЕС?“, възмути се Ивайло Иванов.

„12 часа полицаят е бил на смяна и са го удряли с българското знаме по главата, стискали са го в слабините, горили са го със сено и са опитвали да го запалят, горили са го с бомби и накрая той не трябва да има право дори да се защити ли? Извинете, но не съм съгласен. Имаме правомощия и си вършим работата според тях, без дори да ползваме всичките си правомощия, а само се защитаваме. Дали има превишаване на правомощия, ще реши съдът.

Аз не съм съд и прокуратура. Нашата операция бе перфектно планирана и изпълнена. Поздравявам колегите и им благодаря за перфектната работа!“, категоричен бе Ивайло Иванов и заяви, че навън е имало само кръв от полицаите, но не и от гражданите, което значи, че полицията се е държала достойно.

„Прескартата не дава имунитет на никого. Когато журналист изпълнява задълженията си, е защитен. Уважавам професията и те са винаги с нас. Но това, че си журналист, не означава, че трябва да биеш полицаи, да чупиш и да вършиш нарушения. Не съм видял журналист на протеста да чупи. Ако някой е чупил и е бил арестуван, то той не е бил там като журналист, за да си върши работата“, обяви Иванов.

„Нито един журналист с камера, който работи, не е задържан или бит. Но ако някой метне бомба по нас и бъде арестуван, а след това извади журналистическа карта, това означава ли, че му е позволено да напада?

Вижте как се действа на протестите в Европа и САЩ, какви средства ползват полицаите. А ние само се защитаваме.

Не трябва да бъркаме правото на протест с анархия. Това е вече анархия, когато се нападат полицаи и се троши. Няма мирен протест, който да е окървавен. Защо 56 дни не се случва нищо, а тези два дни се случва? И преди това имаше опити за провокации, но ние запазихме спокойствие. Сега трябваше да чакаме да ни палят с коктейли с „Молотов“ ли?

Ако бяха изгорели вчера 4-5 полицая, какво трябваше да обясня на семействата им – че това са мирно протестиращи и трябва да ги пазим ли. Свикнали сме да ни обиждат и псуват, но не искаме да ни бият и замерят с бомби. Ние представляваме държавата, а не нейното управление. Полицаите и утре ще са същите, когато дойде друго управление. Боли ме за колегите и ги поздравявам за това, че перфектно се справиха онази вечер и го казвам пред вас и пред директора на СДВР“, заяви Ивайло Иванов.

Той изтъкна, че ако все пак бъде установен случай на полицейско насилие и има събрани доказателства, служители ще бъдат наказани, както се е случило с тези, които са превишили правомощията си в първите дни от протестите.

Ивайло Иванов заяви, че провокатори е имало и обясни защо са се променили протестите. „На 2-ри всичко се промени, защото многократно всяка вечер на протестите отдолу се призоваваше по микрофона, както и по социалните мрежи за това – на 2-ри септември да има кръв, че тогава трябвало да се действа радикално и нямало да стане с мирен протест. Това може да се види от техните кадри.

Ние няма как да филтрираме толкова много хора, които могат да дойдат от всички страни. Вчера също намерихме такива хора – с големи пиратки, които допълнително са увити в смес, която да подсили взрива. Това са самоделни взривни устройства. Ако сме знаели, щяхме да ги отстраним, а не да търпим обстрелване с бомби. Вчера също намерихме и хора с боксове“, заяви Иванов.