Радев съгласен с правителството: България има нужда от поне 16 нови изтребителя

0
107
Снимка: ПИК

Авиацията започна да се изправя на крака, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов

България се нуждае от 16 нови изтребителя, смята президентът и бивш началник на Военновъздушните сили Румен Радев. В момента действията на правителството са именно в тази посока, като страната ни изяви готовност за преговори за покупката на още 8 нови F-16 след първите 8 вече платени.

„Бавно, но сигурно през последните няколко години авиацията започна да се изправя на крака”, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той и Радев бяха пред Паметника на летеца в София на церемония за празника на Военновъздушните ни сили.

„Убеден съм, че хората, служещи в нашата авиация не само знаят какви са техните задължения, но и ще ги изпълнят по прекрасен начин, ако се наложи да защитават страната си. Виждаме ги в мирно време, че въпреки трудностите те продължават да изпълняват своите ангажименти”, добави Каракачанов.

През последните години бяха отделени достатъчно средства за съществуващите летателни платформи, напомни той.

Каракачанов коментира и сроковете, в които може да поръчаме вторите изтребители F-16: „За срокове не мога да се ангажирам да кажа, нека да видим какво ще получим. Ако офертата е зашеметяващо добра, можем да започнем веднага разговорите, ако имаме неща, които смятаме, че трябва да бъдат коригирани, ще водим разговори“.