Разраства се огнището на коронавирус в гръцката област Ксанти на границата с България

0
38
Ксанти Снимка: БНР

ГКПП до Златоград остава затворен

Разраства се огнището на коронавирус в област Ксанти в Гърция. Граничният пункт до Златоград ще остане затворен до премахване на карантината, а гръцките власти препоръчват да се избягва пътуване в района.

Щабът за контрол на разпространението на вируса не може още да посочи време за овладяване на заразата в областта. До 25 юни под пълна карантина са няколко села в община Ехинос, предаде БНР. За последната седмица там са регистрирани 73 случая на заразени. Починаха 4 души.

В селата с висок процент заразени въведоха пълна забрана за влизане и излизане от района, носенето на маски е задължително, а общински служители снабдяват хората с храна и лекарства.

Предполага се, че причината за разпространение на вируса са религиозните обреди, които се извършвали по домовете без спазване на дистанция.

Властите препоръчват да се избягва движение в близост до огнището на заразата и да се спазват стриктно всички санитарни предписания в област Ксанти.

Отменя се отварянето на граничния пункт до Златоград, което беше обявено за утре, до овладяване на ситуацията и премахване на карантината.