Родители поискаха доживотен затвор за акушерката, пребила бебето Никол

0
27
Емилия Ковачева бе под домашен арест от 2015 г. Снимка: архив

5 г. след инцидента момченцето е с тежка епилепсия, степен на инвалидност и по 5 пъти дневно приема медикаменти. Искам справедливст, каза бащата на детето във Върховния касационен съд

Най-тежкото наказание – доживотен затвор, поискаха близките на малката Никол, която бе жестоко пребита преди 5 години от акушерката от неонатологията в болница „Софиямед“ Емилия Ковачева. Никол е с тежка епилепсия, степен на инвалидност и по 5 пъти дневно приема медикаменти, които да потискат гърчовете, в които изпада, а лекарствата сами по себе си ще се отразят негативно на функцията на черния дроб и бъбреците в дългосрочен период от време. Това са последствията днес от побоя, който нанесе акушерката 3 дни след раждането на момиченцето, съобщава „Дневник“.

Делото стигна до Върховния касационен съд, който трябва да се произнесе с окончателно решение в срок, след като днес изслуша както близките на малката Никол, така и защитата на акушерката.

„Знам, че един човек причини на мен и семейството ми нещо, което не може да се поправи. Има няколко причини Никол да оцелее – не само лекарската помощ, но и волята й за живот. Никол беше една седмица в кома“, разказа пред съда бащата на момичето Румен Димитров.

„Нанесени са й 11 удара в рамките на 4 минути, се казва в експертизите на записите от видеокамерите. Записа не съм го гледал. Ако го бях гледал, сега може би щях да съм от другата страна (на подсъдимата скамейка – бел. ред.). Чел съм единствено експертизата“, призна пред съда бащата.

Той каза, че обвиняемите са изключително защитени от закона – могат да изискват експертизи, да не се съгласяват с факти и доказателства, а детето му чака вече пета година справедливост.

„Ние с майка му чисто психически и емоционално не сме същите хора. Думата справедливост губи всякакъв смисъл. За мен има много по-голяма тежест думата адекватност. Не искам никой да съжалява никого. Искам адекватно решение и справедливост“, заяви Димитров пред съда и каза, че по време на процеса акушерката многократно е сменяла версията си, като е обяснявала поведението си с бърнаут, бели петна и други.

„Не мога да въздействам нито чрез медии, нито чрез други хора на съдебния състав, затова само се надявам на адекватност и справедливост“, каза бащата на детето.

Адвокат Мария Даскалова, която представлява семейството на Никол, обясни пред съда, че присъдата на Ковачева е била намалена от Софийския апелативен съд, след като магистратите от втората инстанция са формирали неправилно вътрешното си убеждение и са надценили изказаното от подсъдимата съжаление за стореното, както и добрите характеристични данни.

„Никол е планирано, очаквано, износено и родено здраво дете, което е предадено на грижите на длъжностно лице – акушер. Майката на родилката също е акушер и това още повече тревожи цялото семейство. В тази стая в неонатологията е имало 5 деца. 4 от тях са бити. Никол е бита най-тежко, най-дълго и най-жестоко и е увредена за цял живот“, заяви Даскалова.

Прокуратурата също смята, че наказанието на Ковачева е занижено, а се отличава с особена жестокост и обществена опасност. „Наказанието трябва да бъде увеличено. Изяснени са всички обстоятелства, не са допуснати съществени процесуални нарушения“, заяви прокурор Кирил Иванов.

Адвокат Жанет Желязкова, която защитава Ковачева, обясни, че никъде по данните от делото не може да се направи категоричен извод, че е налице умисъл за убийство на новородено дете. „Подсъдимата не е целяла и не е допускала смъртта на бебето. Сигнализирала е лекарите за проблеми при детето. Ако е искала да направи опит за убийство, не е имало никаква причина, която да й попречи. Можем да говорим за причиняване на телесна повреда, но не и за опит за убийство“, смята защитата.
Адвокат Желязкова припомни, че персоналът на здравното заведение е работил в разрез с трудовото законодателство, а служителите са полагали тежък и извънреден труд, доста над допустимия годишен.

„Заради липса на персонал и от страх да не загубят работата си хората са били принудени да работят извънредно. Емилия Ковачева е работила допълнително и на ледена пързалка в Самоков, заради което е пътувала често“, обясни още защитата.

Тя посочи, че оригиналните записи от видеокамерите липсват, а експертизите са направени по копия, които не са иззети по законовия ред. По думите на адвокатката на кадрите се забелязва раздвоение на личността – в един момент акушерката завива и гали детето, а след това се виждат удари.

През ноември миналата година състав на Софийския апелативен съд (САС) намали с 2 години наказанието на акушерката Емилия Ковачева и я осъди на 16 г. затвор за опит за убийство на новородено. Магистратите потвърдиха и на втора инстанция обезщетението от 400 000 лв., което трябва да плати на родителите на пострадалата Никол.