Руската държава иска да сложи ръка на комплекс „Камчия“

0
507
Здравният комплекс "Камчия"

Ситуацията със здравния комплекс в България, собственост на правителството на Москва, се влошава, казва външният министър Сергей Лавров

Руското Министерството на външните работи е поело инициатива за прехвърляне на комплекс „Камчия“, който се намира на 25 км от Варна, от правителството на град Москва във федерална собственост. Това стана ясно от думите на руския външен министър Сергей Лавров, отговаряйки на въпроси на членове на Съвета на Руската федерация в „правителствения час“.

По думите му въпросът се планира да бъде обсъден на заседание на руския Съвет за сигурност заедно с премиера Дмитрий Медведев. „Ситуацията със здравния комплекс Камчия в България, собственост на правителството на Москва, се влошава“, каза той. „По време на посещение в България през март тази година на руския премиер Дмитрий Медведев подготвихме бележка за прилагането на междуправителствени споразумения за това съоръжение, но бюрократичната машина се върти бавно“, обясни Лавров.

„Редица сгради са затворени, редица сгради са наети, има и данъчни задължения”, описа Лавров настоящата ситуация, като отбеляза, че има въпроси относно собствеността върху обекта.

Лавров призна, че проектът е уникален и е „проява на мека сила в най-добрия смисъл на думата“. Сега около комплекса ситуацията е натрупала „тревожни тенденции“, каза той.