Въпреки БСП, „Възраждане“ и трима от ПП парламентът прие декларацията срещу руската инвазия, подкрепи санкции срещу Русия

0
324
Трима депутати от ПП се въздържаха.

Петков дойде на пожар в НС да убеждава левицата

Народното събрание успя да приеме декларация, осъждаща руската инвазия в Украйна, въпреки съпротивта на „Възраждане“ и коалиционния партньор на управляващите БСП.

Премиерът Кирил Петков се появи по спешност в Народното събрание и влезе да говори с левицата. После видимо изнервен излезе на парламентарната трибуна.

„Искам ясно да изразя от тази трибуна, че българското правителство остро осъжда действията на Русия. Те нарушават международното право. В този момент искам да ви информирам, че в 8 часа тази вечер ще летя за Брюксел. Искам да ви призова от тази трибуна да излезете с ясна декларация. Ще проличи дали заемаме лидерска позиция като управляващи или заемаме частична позиция“, заяви Кирил Петков от пленарната трибуна.

Той поиска да успокои българските граждани, че в момента няма риск от военен конфликт на територията на България. „Направили сме 10 работни групи, които следят“, обясни премиерът.

„Възраждане“ остро възразиха срещу българска подкрепа за санкции срещу Русия и призоваха да се пази българският бизнес.

„Искам да ви е много ясно, за да не заблуждаваме никого. Няма вариант в този момент да няма санкции. Това не е конфликт, който днес ще се появи и утре ще изчезне. Това е конфликт, който ще продължи дълго време. Стреля се в Украйна, където има българи. Стреля се по български граждани в Европа от някаква чужда държава“, заяви Петков.

„Или сме лидери тук, или някои просто нямат място тук“, завърши той.

„Знаете ли какво е цинизъм. Цинизъм е да умират хора и вие да ми говорите за бизнес“, репликира Даниел Митов позицията на „Възраждане“.

БСП настояха декларацията да се гласува точка по точка. Така те имаха шанса да гласуват „въздържал се“ по отношение на налагането на санкции срещу Русия. „Възраждане“ бяха против. Няколко въздържали се имаше и в ПП.

Ето какво гласи и самата Декларация във връзка с агресивните военни действия на Руската федерация в Украйна:

Народно събрание декларира, че категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна.

Подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции с цел деескалация на конфликта.

Подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки, съответстващи на сериозността срещу предизвикателствата към международната архитектура за сигурност.

Подкрепя българското правителство да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българската държава.

Подкрепя българското правителство да настоява защитата на живота и на здравето на цивилните граждани от региона да бъдат абсолютен приоритет.

Подкрепя българското правителство да съдейства за получаване на незамабван помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация.

Очаква българското правителство да предложи и представи план за справяне с последствията от военните действия.

Настоява Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и да се върне към спазване на международното право в пълен обем.