Само 6-има заразени с коронавирус от 443-ма изследвани у нас

0
28
Доц. Димо Димов

Няма смъртен случай през изминалото денонощие

Само 6 нови случая на заразени с коронавирус са установени за последното денонощие от 443 изследвани проби. Това съобщи доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб, на редовния брифинг. 4 от тях са в болница.

Общо установените случаи в страната са 2433. Увеличението е с 0,2% на дневна база. Три от новите случаи са в София, по един има в Благоеврад, Пловдив и Пазарджик. Заразено е дете на 17 в Благоевград. Сред медицинския персонал има един нов случай в София.

Оздравелите са 22, като с тях общият брой става 862. В болници са 235 души с потвърдена коронавирусна инфекция, от които 20 в интензивно отделение. „За първи път, откакто проследяваме епидемиологичната обстановка по отношение на COVID-19, броят на излекуваните надвишава на седмична база броя на новоконстатираните случаи“, каза доц. Димов.

Разпределението по възрастови групи: най-засегнати са на възраст между 50 и 59 г. – 21%. Следват 60-69 г. – 19% и 40-49 г. – 17%. До 60-годишна възраст броят на констатираните случаи е 66%, а над 60 г. – 34 на сто. Най-засегната възрастова група е на хората между 50-59 г., уточни доц. Димов.

За последното денонощие няма констатиран смъртен случай.

Доц. Димов отчете още, че общата смъртност в страната от 9 март до 26 април е съизмерима с тази от предходната година, като се наблюдава понижение от 3% в сравнение с 2019 г.

„Въпреки оптимистичните данни, това все още не е устойчива тенденция и се надяваме да се превърне в такава чрез продължаване на мерките, които са доказали своята ефективност – дистанция, лична хигиена и дезинфекция“, подчерта доц. Димов.

“България неведнъж се е справяла с предизвикателствата. За момента ние показваме, че можем да се справим с тези трудности. В тези светли дни на най-българския празник можем да кажем, че преодоляването на такива периоди е необходимо, за да ни вдъхне национално самочувствие”, допълни доц. Димов.