Свалят поетапно мерките след 21 декември

0
67
Деница Сачева Кадър: Нова тв

1 милион души се възползват от помощта на държавата в кризата, казва социалната министърка Деница Сачева

Нагласата на повечето членове на кабинета е да се започне с поетапно, но не пълно отваряне след 21 декември, съобщи социалният министър Деница Сачева пред Нова тв.

„Тепърва предстои да обсъдим въведените мерки в страната. Нямаме повод да сме големи оптимисти. Да, имаме известно овладяване на смъртните случаи, но тенденциите са крехки, за да отпуснем напълно мерките”, коментира тя.

Според нея всичко зависи от това какви са здравните данни.

Сачева обяви, че ще се ваксинира срещу COVID-19, след като е променила мнението си за медикамента. „Аз по-скоро ще се ваксинирам. Промених мнението си, след като се запознах с някои факти около ваксината. Първоначално мислех, че трябва да бъда по-внимателна, но сега съм убедена, че трябва да се ваксинирам”, добави тя.

Сачева посочи, че не е била против ваксините, но се е колебаела специално за тези срещу коронавируса.

Относно безработицата в страната тя обясни, че за ноември процентът ѝ е бил 6.7%.

„Това е месецът с най-ниска безработица. По-високи проценти очакваме през декември. В началото на този месец имаше дни, в които на борсата се регистрираха около 3000 души. Сега те са в рамките на 1800 дневно”, каза министърката.

Регистрираните безработни в страната са 228 765 души, което е с около 8000 повече от началото на декември, поясни Сачева.

От антикризисните мерки на властта, включително тези за запазване на заетостта, топъл обяд и патронажна грижа, ресорният министър обяви, че се възползват близо 1 милион души.