Връщат големите ученици поетапно в училище от 18 януари

0
15
Красимир Вълчев Снимка: МОН

Това ще стане, ако епидемичната ситуация се подобри, казва министър Красимир Вълчев

След 18 януари можем да очакваме поетапно връщане на учениците към присъствена форма на обучение. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от „Фокус“.

Той бе на посещение в 143-то ОУ „Георги Бенковски“ в столицата, където разговаря с учителския екип в първия ден, в който учениците от първи до четвърти клас се връщат отново в училище.

„Необходимо е да имаме пълна работна седмица, данните от празниците и почивните дни не са напълно показателни и напълно реални от гледна точка на отчетените случаи. В тази връзка ще обсъдим, вероятно следващата седмица, вероятно ако има такъв вариант в подобряване на ситуацията и частично връщане на учениците от 18, а не от 11 януари, защото ни е необходима една пълна седмица“, обясни министърът.

Вълчев посочи, че е в диалог със здравния министър от 11 януари да бъдат разрешени допълнителни дейности като провеждането на държавни изпити по професия и олимпиади.

„Особено тези за учениците в 4 клас, които са свързани с кандидатстване в природо-математическите гимназии. Моята заповед е формално до 31 януари, тъй като е синхронизирана с тази на министъра на здравеопазването. Има вариант ситуацията да се влоши било заради празниците, било заради новия щам на вируса. Всички страни живеем в тази непредвидима ситуация. Факт е, че през последните 3-4 седмици предприехме мерки, които подобриха ситуацията. Те не са крайни от една страна, но от друга страна са ефективни“, допълни образователният министър.

Вълчев отчете, че през миналата година образователната система е доказала, че във всеки момент може да превключи от присъствена към електронна форма на обучение и обратното.

Мнозинството от родителите са за връщане на децата, отчете още министър Вълчев.

„Нормално е. Училището е най-добрата среда, в която децата могат да натрупат знания, умения и да бъдат възпитани. Обучението от вкъщи в електронна среда е временна компенсаторна алтернатива. То не може напълно да замести обучението в реалната класна стая, но когато нямаме друг изход в случая преценихме, че връщането на децата от предучилищна възраст (1 до 4 клас) е разумно. Има и подобрение на епидемичната ситуация. То не е достатъчно да върнем всички ученици, но ни дава тази възможност малките деца, това сочат и научните изследвания, носят по-малък вирусен товар, в по-малка степен са преносители на вируса. Не е коректно и честно спрямо тях да бъдат обвинени. Иначе всеки един от нас е потенциален вирусопреносител, част от епидемичната верига на разпространение“, допълни той.