Учениците се връщат в класните стаи

0
9
ваканция
Снимка: архив

Присъствено ще учат най-малките, както и децата от 7-и, 8-и и 10-и клас

Училищата в страната отново отварят врати. Със заповед на здравния министър за срок от две седмици и при строги мерки за безопасност в класните стаи се връщат до 40% от децата. Сред тях са както началните класове, така и учениците от 7-и, 8-и и 10-и клас.

От 26 април на чиновете ще седнат 5-и, 9-и и 12-и клас. Според предварителните разчети последни компютрите ще оставят учениците от 6-и и 11-и клас. Сочената за тях дата е 17 май.

Учениците ще преминават през термокамери, ще се следи за носене на маски и струпване на много деца на едно място. Ако противоепидемичната обстановка бъде удължена, вероятно и ротацията на класовете ще продължи.

В 51 СОУ „Елисавета Багряна” в София при влизане в училището учениците се поздравяваха и радваха, че отново са заедно.

„Няма промени в организацията. Имаме два входа, различни междучасия, различни зони. Учениците са научени, както и ние. Първокласниците имаха само 1 месец дистанционно обучение. Според мен тя успяха да наваксат и ще завършат навреме”, обясни директорът на училището Асен Александров пред Нова тв. Сравнително малък е процентът на родителите, които са оставили децата си на онлайн обучение.

„Разбира се, на живо е по-лесно и за нас, преподавателите, и за учениците. Защото виждаме как се справят, какви са затрудненията. В Италия обучението протича много по-трудно, тъй като интернет връзката е много по-слаба”, разказа тя.