Северна Македония обмисля премахването на предмета история в училищата

0
47
Македония
Снимка: архив

Министърът на образованието Мила Царовска представи новата концепция за обучение

Северномакедонското правителство обмисля премахване на предмета история като отделен в основните училища. Министърът на образованието Мила Царовска представи новата концепция за обучението в училищата, част от която е обединяването на няколко предмета в един. Между тях е и предметът по история, съобщи „Фронтлайн.мк“.

Новината бе посрещната негативно от лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който вижда в това опити за „ретуширане историята на Македония и македонския народ“, цитира изявлението му МИА.

„Зоран Заев омаловажава антифашисткото движение на македонския народ и антифашистките основи, върху които Македония е изградена като държава. В неотдавнашното интервю той обяви, че Македония и България имат обща, а не споделена история и оспори съществуването на македонския език като отделен. Сега се опитва да обезцени предмета история, с цел македонската история да се сведе до минимално изучаване в рамките на измислените им обществени науки“.

Според Мицкоски, това е опасен опит на правителството да заличи македонската историческа наука и да повлияе на най-младите поколения при възприемането на македонската история, народ и език.