Семейството на убития Андрей Монов подаде жалба в прокуратурата срещу освобождаването на Полфрийман

0
50
Христо Монов Снимка: 24 часа

ВМРО поиска от ВСС дисциплинарно производство срещу съдията Калпакчиев

Семейството на студента  Андрей Монов внесе днес жалба в прокуратурата срещу предсрочното освобождаване на на убиеца му Джок Полфрийман. Близките смятат, че решението, което даде свобода на австралиеца 6,5 г. преди да изтече срокът на наказанието му, е постановено в нарушение на закона.

В същото време ВМРО поиска от Висшия съдебен съвет да започне дисциплинарно производство срещу председателя на съдебния състав Калин Калпакчиев, а „Атака” организира протест пред Съдебната палата с искане за промяна в законите.

„Съдиите се покриха след този позор. Постановеният акт е срам за българското национално самочувствие. Решението е в нарушение на закона“, заяви Христо Монов, баща на Андрей.

„Това решение е противозаконно и затова е кръстено „определение“. Такъв термин може да се използва само на първа инстанция. Те играят на думички“, подчерта бащата и добави, че вече са внесли документи за обжалване. „Тези хора са зле подготвени юридически. Те трябва да подадат оставки“, категоричен бе Христо Монов. Той помоли снимката на Джок Полфрийман да бъде свалена от видеостената в студиото, защото не можел да го гледа. „Не ми останаха сълзи“, сподели Монов.

Полфрийман е в центъра за чужденци в Бусманци, където изчаква да му бъде издаден валиден документ за самоличност