СЕМ допусна до изслушване и шестимата кандидати за генерален директор на БНР

0
16
БНР

Изслушванията ще се проведат на 20-и и 21 януари, а изборът ще бъде на 22-и

Съветът за електронни медии /СЕМ/ допусна до изслушване и шестимата кандидати за генерален директор на Българското национално радио. Това са Антон Митов, Андон Балтаков, Александър Велев, Митко Димитров, Даниела Манолова и Жени Гаджалова, съобщи БНР.

„Професионалната, управленска и организационна компетентност на кандидатите е доказана в техните документи. Моето предложение е кандидатите да бъдат изслушани, както и досега, по реда на постъпване на техните документи в СЕМ“, заяви председателят на СЕМ София Владимирова.

Изслушванията ще се проведат на 20-и и 21 януари, а изборът ще бъде на 22-ри.

От СЕМ заявиха, че ще държат на вижданията на кандидатите за финансирането на БНР като обществена медия.

Съветът за електронни медии трябва да разгледа на днешното си заседание и промени в Закона за радиото и телевизията, внесени от депутати от БСП, които засягат финансирането на Българското национално радио и Българската национална телевизия.

СЕМ ще разгледа и доклад на специализираната си администрация по внесения на 5 декември миналата година от Антон Кутев и група депутати от БСП проект за промени в Закона за радиото и телевизията. С него се предлага нов модел на финансиране на обществените медии, а именно субсидия от държавния бюджет в размер на 1,5 промила от БВП.

Подчертава се, че моделът на финансиране не може да е базиран на такса от потребителя, която на практика е неприложима, по начина по който е заложена през 1998 г. Вносителите настояват най-сетне да бъде конституиран фонд „Радио и телевизия“ и именно към него да се превеждат публичните средства. Със специална разпоредба се задължава СЕМ до края на 2020 г. да определи състава на Фонда.