Журналисти от БНР се оплакаха на СЕМ и парламента от реваншизъм: Свалиха ни от ефир

0
88
БНР

Шефът на програмата Ивайло Савов отрича да е вярно – не е виждал писмения сигнал с дата 25 ноември

Поредна вълна на напрежение r обвинения за реваншизъм id налице в Българското национално радио, след като двама журналисти от програма „Хоризонт“ се оплакаха писмено до ресорните институции, че са свалени от ефир като водещи от новото и.д. ръководство на радиото, съобщи Дарик.

Сега колегите Румяна Василева и Даниел Инков са подали писмен сигнал до Управителния съвет на националното радио, до СЕМ и до временната парламентарна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с прекъсването на програма „Хоризонт“ на БНР и на твърдението за политически натиск.

В писмото двамата се оплакват, че са свалени от ефир като водещи на планирани предавания на „Нощен Хоризонт“, насрочени за 8 декември и за 4 януари догодина. Водещите обясняват още, че са били намерени спонсори за предаванията, а в същото време те са уведомени изненадващо, че няма да бъдат водещи. За това им е било съобщено от ръководството на 22 ноември след 16.30 часа, след като графиците били ясни вече.

Василева и Инков са били уведомени устно, че няма да водят предаванията. Професионални мотиви не бяха изтъкнати, твърдят в сигнала си журналистите. Според тях единствената причина е, че са разговаряли с Управителния съвет, който пък е в конфликт с временния шеф на „Хоризонт“.

„Писмена заповед за свалянето ни от ефир няма“, твърдят колегите пред Дарик. И уведомяват депутатите и членовете на СЕМ, че след отстраняването на Светослав Костов от СЕМ напрежението и реваншизмът са взели връх.

Новото ръководство всъщност е старо. След като СЕМ сложи за временен шеф Антон Митов, той върна пенсионирания Ивайло Савов за редактор в „Нощен Хоризонт“. Едновременно с това Савов бе възстановен и на поста си шеф на „Хоризонт“, който трябваше да напусне при предишния директор на БНР Светослав Костов заради навършена пенсионна възраст. С тази рокада УС на БНР не беше съгласен, но тя бе предприета въпреки неодобрението му, припомня Дарик.

Предишния път, когато имаше оплакване за сваляне от ефир на водещата на сутрешния блок на „Хоризонт“ Силвия Великова, последваха протести, обвинения за политически натиск, извънредни заседания на СЕМ и в крайна сметка – освобождаване на шефа на БНР Светослав Костов на 17 октомври. Тогава СЕМ обяви конкурс за нов директор на радиото, който трябва да бъде избран на 20 януари догодина, докато сваленият Костов обжалва в съда като незаконно отстраняването си. Все още не е приключила и проверката на Сметната палата за преразходите на радиото, наследени от по-предишния шеф Александър Велев, съобщава Дарик.

По повод реципрочното сваляне от ефир DarikNews потърси за коментар шефа на „Хоризонт“ и редактор на „Нощен Хоризонт“ Ивайло Савов, който отрече да е вярно. „Никой не е свалян нито от ефир, нито от график, нито от предаване“, заяви шефът на „Хоризонт“. Няма такъв случай. Няма такъв сигнал при мене“, добави той. Савов твърди, че не е виждал писменото оплакване на двамата водещи на „Нощен Хоризонт“, подписано на 25 ноември и внесено в СЕМ, УС на БНР и анкетната комисия в парламента. „Не мога да говоря за нещо, което не съм го видял. Всички хора си работят по графиците, които са приети от програмата“, каза още Ивайло Савов.