Симеонов с нова законова поправка срещу хазарта: Без игрални зали в блокове

0
344
симеонов
Валери Симеонов

Обяснява я с противоречива съдебна практика

Да бъде забранено организирането на хазартни игри в жилищни сгради в режим на етажна собственост без нотариално заверено писмено съгласие на всички собственици на самостоятелни обекти в тях. Такава промяна предлага в собствения си законопроект за промяна на Закона за етажната собственост лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Поправката е внесена между двете четения на законопроекта, на 31 януари. Сега законът предвижда забрана за организиране на хазартни игри в съсобствени обекти без нотариално заверено писмено съгласие на всички съсобственици.

Симеонов обяснява промените с „противоречива съдебна практика“. Той посочва, че в част от съдебните решения се приема, че за изясняване на значението на израза „съсобствени обекти“ следва да се приложи определение, дадено в Закона за устройство на територията – че става въпрос за сграда в режим на етажна собственост и съответно за организиране на хазартни игри в нея е необходимо нотариално заверено писмено съгласие на всички собственици на обекти в такава сграда. Други съдебни състави приемат, че няма пречка в обект в сграда в режим на етажна собственост да се организират хазартни игри със съгласието на неговия собственик стига той да не е част от общите части на сградата.

Два дни преди Валери Симеонов да внесе новото предложение промените в Закона за хазарта бяха приети на първо четене от парламента. Проектът предвижда само държавата да може да организира лотарийни игри. Законът дава възможност в срок до 30 дни след влизането в сила организаторите, чийто лицензи ще бъдат прекратени, да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.