Снимка с имената на известни личности и стотици милиони, отбелязани срещу тях, е открита в жилище на Атанас Бобоков

0
151
Сийка Милева

В дома на брат му Пламен е намерена автобиографията и снимка на прокурор по делото на Васил Божков

В жилище, обитавано от Атанас Бобоков, обвиняем по делото за незаконния внос на отпадъци, е открита снимка, на гърба на която има имена на популярни личности, част от които са убит.

„Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари от порядъка на 70 млн. долара, 100 млн. лева, 120 млн. лева, 300 млн. лева. От жилището на П.Б. са иззети автобиографии и снимки на длъжностни лица от Министерството на правосъдието и регионалното министерство, както и автобиография и снимка на наблюдаващ прокурор по дело на Васил Божков за тежки престъпления“, съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

10 души вече са с обвинения след акцията, при която беше арестуван заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Трима от тях са обвинени в престъпления с ДДС, а другите 7 са участници в организирана престъпна група, стана ясно по време на брифинг на прокуратурата.

Извършени са проверки в 40 обекта. Установени са нарушения, свързани с околната среда, престъпления с ДДС.

Групата е била от 7 души, включително и длъжностни лица. Един от тях е именно заместник-министърът на околната среда Красимир Живков. Задържани са и бивш директор на екоинспекцията в Плевен и местен бизнесмен. Установено е, че Живков е бил в изключително близки отношения с братята Пламен и Атанас Бобокови, което не е престъпно само по себе си, но той е извършвал неправомерни действия, с което е подпомагал противозаконната им дейност за внос на отпадъци от чужбина. Установено е че Живков, възползвайки се от служебното си положение, е оказвал натиск върху подчинени на него длъжностни лица със заплахи за уволнения, като дори един регионален директор е отстранен, уточни Милева.

За 4-ма от обвиняемите прокуратурата ще иска постоянен арест – Живков, единия брат Бобоков и още двама. На другия брат е определена парична гаранция от 1 млн.лв., за други двама ще се пледира за домашен арест пред съда.