Собственикът на „Левски“ готов да подари акциите на феновете

0
27
Георги Попов Снимка: ТВ "Европа"

Не виждам бъдеще за клуба, казва Васил Божков

Бизнесменът Васил Божков, който е с 11 обвинения от прокуратурата и се намира в Дубай, призна, че е готов дори да подари акциите на футболния клуб „Левски“ на феновете, стига така да спаси отбора.

„Аз бих направил за „Левски“ всичко, за да върви добре. Отново искат да ми отнемат имуществото силово. „Няма да помагаме на „Левски“, ако не се смени собствеността!“ – това какво значи, според вас? Готов съм да дам акциите на всеки един… Не да ги продам, а да ги дам, само и само „Левски“ да бъде спасен. А кой унищожи „Левски“? Всички знаем. Как стана това? В грубо нарушение на закона. Аз съм инвестирал 25 млн. лева за 1 година“, заяви Божков пред bTV.

Акциите формално са собственост на близкия до Божков Георги Попов, който е заедно с него в Дубай. Той притежава 86,6% от акциите в клуба, 10% са на Тръст „Синя България“, а останалите са на миноритарни собственици.

„Нали „Левски“ е акционерно дружество все пак? Да сте чули да има ангажименти акционерите да издържат акционерните си дружества? Но все едно…“, попита риторично Божков.

„Бих ги продал на сериозни инвеститори или бих ги дал на феновете. Аз не мога да направя нищо в тази ситуация“, заяви Божков.

Преди дни феновете поискаха чрез отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов да бъдат вдигнати запори на фирмите, които са спонсори на клуба. Ако това не се случи, те поискаха кредит от държавата. Самият Борисов заяви, че държавата би помогнала на клуба, ако собствеността бъде сменена.

„Ако се махнат тези запори, които са напълно незаконни, „Левски“ няма да има проблеми. Другият вариант е да ги върна там, откъдето съм ги взел. Или да ги дам на феновете. Но не виждам бъдеще за „Левски“, заяви още той.
Божков отрече появилите се информации да е искал извинение от феновете.

Той още веднъж каза, че е бил в контакт с изпълнителния директор на „сините“ Павел Колев и треньора на баскетболния „Левски Лукойл“ Константин Папазов, който беше спряган за нов собственик на акциите.

„Тити Папазов искаше просто да спасява „Левски“. Казах, че ще им дам акциите, но реално погледнато, не знам как ще се оправят след това“, заяви той.