Солун блокиран за 2 седмици

0
39
Солун Снимка: Pixabay

Полетите до и от летището на втория по големина гръцки град са преустановени. Излизането от дома само след есемес

Гърция обяви двуседмично блокиране днес на втория си по големина град Солун, за да се опита да ограничи скока в случаите на коронавирус, предаде АФП.

Полетите до и от летището в Солун също ще бъдат преустановени по мярката, която влиза в сила от утре и засяга и северния град Серес.

„Здравната ситуация в Солун е сериозна. Трябва да действаме, за да избегнем претоварването на здравната система“, заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас.

Всичко ще остане затворено с изключение на училищата, а тези, които искат да напускат домовете си, ще трябва да потърсят разрешение чрез текстово съобщение.

Последните ограничения последваха локализирани блокади в регионите Козани и Кастория, също в Северна Гърция, по-рано този месец.

„По-рано правителството многократно би аларми (за вируса), но някои не послушаха“, заяви здравният министър Василис Кикилиас, който посети Солун в понеделник, след като през уикенда там бяха регистрирани 1300 нови случая.

Премиерът Кириакос Мицотакис обяви в събота нови ограничения в Атина и други големи градове от вторник. „Вирусът атакува на вълни и трябва бързо да се адаптираме“, каза той в телевизионно обръщение.

Гърция е регистрирала над 37 000 случая на коронавирус от февруари, включително над 1600 в неделя и общо 635 смъртни случая.

Мицотакис заяви, че новите мерки ще затворят заведения за хранене, кафенета, клубове, кина, музеи и фитнес зали в най-засегнатите райони, но няма да засегнат дребния бизнес и училищата, за да се смекчи удара върху икономиката.

Останалата част от страната ще трябва да спазва вечерен час, докато използването на маски е задължително в закритите обществени пространства, каза Мицотакис.

Но за разлика от блокирането в цялата страна, наложено през март, засега движението между регионите не е ограничено, добави той, докато на хотелите и фризьорските салони също ще бъде разрешено да работят, а училищата ще останат отворени.

„Пълното блокиране би навредило на икономиката и обществото“, каза Мицотакис.

Правителството вече беше обявило вечерен час в Атина, Солун и други области на 22 октомври.