Сотир Цацаров: Надявам се прокуратурата да остане в съдебната власт

0
17
Сотир Цацаров

Ако дебатът за промени в конституцията обслужва идващи политически проекти или идващи избори, това е безполезно упражнение, смята той

„Надявам се прокуратурата да остане в системата на съдебната власт. Само така тя може да работи ефективно, без да е подчинена на политическата конюнктура“, каза
вече бившият шеф на прокуратурата и нов ръководител на антикорупционната комисия Сотир Цацаров. Той коментира идеите на президента и стартиралите консултации за промени в конституцията след церемонията по встъпване в длъжност на новия главен прокурор Иван Гешев.

„Казах ясно – ако консултациите и дебатите са насочени за доброто на прокуратурата и за доброто на българските граждани, всичко това трябва да бъде приветствано. Ако консултациите и разговорите, имам предвид въобще целият дебат, са насочени към това да се създаде платформа за някаква дискусия, която ще обслужи идващи политически проекти или идващи избори, това е безполезно упражнение“, заяви Цацаров на излизане от тържествената церемония. И уточни: „Никого не визирам, казвам какво мисля“.

Той пожела успех в 7-годишния мандат на новия главен прокурор. „Излизам от прокуратурата с усещане, че свършихме немалко работа. Това написах и към колегите вчера – за мен беше чест да работя с тях и съм горд с тях“, заяви Цацаров.

Пред журналистите той обяви още, че ще встъпи в новата си длъжност като председател на антикорупционната комисия в петък, но няма да има официална церемония, а „просто ще отиде на работа“.