Спряно е водоподаването на 51 селища заради опасно замърсяване на Марица

0
16
Снимка: архив

Днес до обяд се чакат резултатите от пробите на водата, след като вчера 29 крави се отровиха

Очаква се днес до обяд да станат ясни резултатите от пробите на водата, взети от района на река Марица край Димитровград, където вчера се отровиха 29 крави. Това каза за БНР главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„Взети са проби от реката, включително и от кладенците за водовземане за питейна вода“, уточни той и обясни, че така ще се направи „химически анализ на водата, за да видим какво е точно това, което е причинило смъртта на тези животни и дали това нещо представлява опасност за питейната вода, водоснабдяването и въобще живота в река Марица“.

Заради инцидента е спряно водоподаването на общо 51 населени места. За замърсената вода вчера са уведомени чрез системата за ранно оповестяване кметовете на общините по течението на реката – Симеоновград, Любимец, Харманли и Свиленград.

Николов потвърди и че една от версиите, по които се работи за инцидента, е замърсяване на водата с фосфорни органични съединения:

„Това е първото, което казаха ветеринарни лекари. Това не е природно явление – така си мисля, най-вероятно е нещо свързано с човешка грешка. Предвид информацията, с която разполагаме, количеството, което е изпуснато, не е толкова голямо, че да отрови цялата река. То е само ограничено в канала – поне до момента това показват нашите данни“, добави той.

Фосфорно-органични съединения са вероятната причина за смъртта на кравите, показва аутопсията на съдебния лекар, съобщи снощи кметът на Димитровград Иво Димов. Според него става въпрос за залпово замърсяване, тъй като в района няма измряла риба, т.е. случило се е изведнъж.

От ОДБХ-Хасково са изпратили патолози и ветеринарни лекари да вземат проби от животните. Всички кметове на общини и населени места по поречието на реката са уведомени да наблюдават реката.

Снощи в Районното управление за разпит е извикан прокуристът на „Неохим“ Стефан Димитров. Според източници заводът е в ремонт и е много вероятно замърсяването на водата да е причинено от неспазена процедура.

„Полицията работи активно – влезе в два обекта, за които се предполага, че евентуално може да са причинители на това нещо. Нека да не ги цитирам, но са известни обекти – големи и структуроопределящи за промишлеността на Димитровград. Така или иначе те работят, има досъдебно производство и не би трябвало аз да изнасям повече информация оттам“, каза още главен комисар Николай Николов.

„Организирано е денонощно начлюдение на бреговете на Марица за умъртвени риби или евентуално други животни“, поясни директорът на пожарната, който от снощи е в Димитровград.