Стрелката на часовника на Страшния съд се приближи до полунощ заради ядрените оръжия и климата

0
65
Снимка: YouTube

Приближаването до Апокалипсиса станало още преди напрежението между САЩ и Иран и решението на Северна Корея да се върне към ядрените опити

Сто секунди преди полунощ, когато е апокалипсисът – това време показва „свереният“ вчера Часовник на страшния съд според неправителствената организация Bulletin of the Atomic Scientists.

Бордът ѝ се е събрал през ноември, за да определи точното време според часовника. Това означава, че приближаването до края на дните (полунощ), обявено вчера, е станало още преди напрежението между Съединените щати и Иран и решението на Северна Корея да се върне към ядрените опити. Съветът на организацията смята, че тези събития само потвърждават преценката ѝ.

Часовникът отмерва времето до полунощ от 1947 г. заради началото на ядрената надпревара. Оттогава рисковете от ядрената технология – а от 2007 г. и климатичните промени – са във фокуса на учените, участващи в организацията, и затова преместването на стрелките се очакваше. Такава нагласа създаде и разпадът на сътрудничеството на САЩ и Русия в разоръжаването.

Информационната война също допринася за днешното положение според създателите на часовника, тъй като пречи на човечеството да отговори на заплахите, пред които са изправени всички.

За последно стрелките бяха преметени напред през 2018 г. – с 30 секунди – и така отмереното време бе 120 секунди преди полунощ. За сравнение, най-далеч от края бяха стрелките през 1991 г. заради края на студената война – 17 минути преди полунощ.