Субсидията за туристическите чартъри важи за всички компании, независимо къде са регистрирани

0
11
Снимка: архив

Достъпът до мярката обхваща полети между 14 май и 31 декември 2020 г.

Европейската комисия одобри българската схема за 28 милиона евро (55 милиона лева) в подкрепа на туроператорите, принудени да ограничат или да преустановят дейността си поради ограничения в контекста на огнището на коронавирус.

Съгласно мярката туроператорите имат право да получат 35 евро за всеки пътник, който е резервирал туристически пакет чрез тях, включващ полет в България. Достъпът до мярката обхваща полети между 14 май и 31 декември 2020 г. Схемата ще бъде под формата на директни грантове.

Мярката важи за всички туроператори и превозвачи, независимо от държавата на регистрация, и за всички пътници, независимо от страната на произход. Целта й е да стимулира входящия туризъм. Тя ще улесни достъпа до финансиране и ще смекчи внезапния недостиг на ликвидност, пред който са изправени засегнатите компании.

Комисията установи, че българската мярка е в съответствие с условията, заложени във временната рамка, съобщи „И Ю Рипортър“. По-специално, помощта няма да надвишава 800 000 евро на компания и ще бъде отпусната не по-късно от 31 декември 2020 г.

На тази основа комисията одобри мярката съгласно правилата на ЕС за държавна помощ.