Съдът намали с 20 хил. лв. гаранцията на известен пловдивски лекар, обвинен за фалшиви болнични

0
13
Д-р Георги Кръстев Снимка: 24 часа

Той отстрани д-р Георги Кръстев от ортопедичната комисия към ДКЦ-1

Паричната гаранция на д-р Георги Кръстев от Пловдив, който е обвинен за издаване на фалшиви болнични, е намалена от 30 000 лв. на 10 000 лева, съобщиха от районния съд. Решението за това е взето на 28 август в закрито заседание.
Според магистратите този размер би обслужил целите на мерките за неотклонение.

Миналата седмица медикът, обявяван за лекар на годината, бе отстранен като председател и член на ортопедичната комисия към ДКЦ-1 в Пловдив по искане на прокуратурата.

Д-р Кръстев заяви тогава, че сам е подал молба за освобождаването си и дори има заповед. Оказа се обаче, че въпросната заповед не е влязла в сила, затова и съдът отстрани лекаря.

Според разследването мъж от Харманли е регистрирал в Пловдив фирма и е назначил 10 души от различни краища на страната, като целта е била да получават пари с издаване на фалшиви болнични листове на тяхно име.

Те са били назначени на високи заплати, по които е трябвало да бъдат осигурявани на максимален осигурителен доход. В действителност фирмата дължи на НОИ неплатени вноски за ДОО за 68 000 лева. От 2017 година, когато започва схемата, лекарска комисия към пловдивско ДКЦ е издала на фиктивните служители болнични за над 76 000 лева. Те са получавали парите по сметки, а след това са ги превеждали на управителя. Отделно от това той също е получил от фалшиви болнични листове 54 000 лева.

Разследването е започнало след сигнал от Териториалното поделение на НОИ в Пловдив, след като институцията е получила от фиктивната фирма 117 болнични листа за една година, по които е изплатила 76 000 лева.