Съдът реши: Прокуратурата ще задържи за 72 часа Васил Божков и Георги Попов, ако ги върнат у нас

0
1112
Васил Божков Снимка: БНТ

 Решението е окончателно

Апелативният специализиран съд окончателно отказа да отмени наложеното 72-часово задържане на бизнесмена Васил Божков и на неговия съдружник Георги Попов. Те се защитават от служебни адвокати.

Обвиненията на двамата са задочни, защото при повдигането им миналия месец бяха напуснали страната. В момента те се намират в Обединените арабски емирства, а прокуратурата иска от местните власти Божков и Попов да бъдат екстрадирани в България.

В случай че искането за екстрадиция бъде уважено, при пристигането си у нас те трябва да бъдат отведени в следствения арест и до 72 часа изправени пред Специализирания наказателен съд. Именно това те искат да избегнат. Двама служебни адвокатки обжалваха 72-часовия арест на Васил Божков и бизнеспартньора му Георги Попов.

Към момента на Васил Божков са повдигнати 11 обвинения за ръководител на престъпна група, принуда, изнудване, опит на подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и други деяния. Освен това е разследван и за организирането и ръководенето на престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди.

Апелативният специализиран съд потвърди определенията на Наказателния специализиран съд и остави без уважение жалбите на служебните адвокати на Божков и Георги Попов. Решението е окончателно.