Томислав Дончев: Движим се по ръба на бръснача, засега локдаун не се обсъжда

0
52
Томислав Дончев

Досега не сме чули никаква конкретна позиция от страна на държавния глава, заяви вицепремиерът. Преболедували коронавируса военни ще даряват плазма, съобщи Красимир Каракачанов

Има предприети мерки срещу разпространението на коронавируса у нас и те са доста по-различни от март. Правителството успява да управлява кризата и има редица доказателства за това, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

Сега държавите от ЕС избират мерки, като се опитват да минат с минимум икономически щети. Ние се стремим към същото, образно казано – да се движим по ръба на бръснача, каза още той.

По думите му управляващите имат списък с допълнителни мерки, но на този етап няма да бъдат предприемани. За да се случи това, трябва да има увеличение на броя на заразените и увеличаване на смъртността.

„Не искам това, което се случи в началото на годината в Испания и Италия, да се повтори тук. Ще направим всичко възможно да го предотвратим, допълни вицепремиерът.

Дончев изрази съмнение в ефективността за свикване на КСНС заради ситуацията с коронавируса, както предложи Цветан Цветанов. „При този труден институционален диалог, не знам как би изглеждал такъв съвет. Досега ние не сме чули никаква конкретна позиция от страна на държавния глава“, смята той.

Според него въвеждане на тотален локдаун след тази трудна пролет ще е много тежък удар върху икономиката.

На този етап не се обсъжда дали да бъде обявена отново пълна карантина в България, съобщи и другият вицепремиер Красимир Каракачанов.

Той изтъкна, че всички решения, свързани с противоепидемичните мерки, се вземат от Националния оперативен щаб, а не от политиците.

Каракачанов категорично подкрепи тезата, че частните болници трябва по-активно да се включат в борбата с пандемията и ако това не се случи, да бъдат лишени от финансиране от здравната каса.

Армията участва в справянето с пандемията чрез ВМА. Каракачанов като министър на отбраната в понеделник ще издаде заповед за активно включване и на военнослужещите, които вече са преболедували COVID-19.

„Разработвам един план, при който хората в армията, които са преболедували коронавируса, да се организира една кампания, за да даряват плазма, за да може да подпомагаме хората в нужда“, подчерта още Каракачанов.