Тъжната изповед на Хакан Шукур: Нищо не ми остана, Ердоган ми взе всичко

0
320
Хакан Шукур

Звездата на турския футбол днес е шофьор в Щатите

Хакан Шукур е най-големият футболист в историята на Турция и е известен по цял свят с прозвището си Бика от Босфора. В края на 90-те и началото на новия век той бе и един от най-популярните нападатели в Европа, носил екипите на Галатасарай, Интер и Парма.

Днес Шукур живее в САЩ и се издържа като Uber шофьор и продава книги във Вашингтон. Авторът на най-бързия гол на световни първенства, за разлика от доста именити футболисти, не е свършил парите, а живее така, след като влезе в открит конфликт с президента на Турция Раджип Тайип Ердоган, разказва историята му BBC.

В интервю за германския вестник „Welt am Sonntag“, 48-годишният днес бивш футболист разказва за живота си и големите проблеми, които го сполетяха, след като се отказа от футбола през 2008 година. „Нищо не ми остана, Ердоган ми взе всичко – правото ми на свобода, свободата на изразяване и правото ми да работя“, споделя пред изданието рекордьорът по голове за турския национален отбор. Шукур има 51 гола в 112 мача за южните ни съседи, като е най-големият любимец в страната, след като през 2002 година Турция става трета в света по време на Световното първенство в Япония и Южна Корея.

Няколко години след като приключва с кариерата си по терените на Турция, Италия и Англия, прeз 2011 гoдинa нападателят ce приcъeдинявa към Пaртиятa нa cпрaвeдливocттa и рaзвитиeтo нa Eрдoгaн. Двe гoдини пo-къcнo я нaпуcкa разочарован, като с времето от близък до Ердоган се превръща в негов враг. Дори популярността на Шукур, който е обичан от турците, не му помага особно. Властите започват преследване срещу него, а през 2015 година той емигрира в САЩ.

Макар да има пари, сметките му са замразени и той няма достъп до тях. През 2016 година след опита за държавен преврат Шукур е обяен за издирване заради връзки с Фетххулах Гюлен. След като емигрира зад Океана, в ареста се оказва бащата на футболиста. Малко по-късно родителят е пуснат все пак на свобода заради влошеното си здравословно състояние.

„Никой не можа да ми обясни каква е трябвало да бъде моята роля в този преврат. Никога не съм правил нищо незаконно, не съм предател, нито терорист“, отсича Бика от Босфора.

В САЩ Шукур е далеч от футбола. Той се издържа като Uber шофьор и продажба на книга, а неговата съпруга има малко кафене. Футболистът обаче споделя, че и кафенето вече е ставало неведнъж жертва на вандалски атаки.

„Никога не съм правил нищо незаконно, не съм предател или терорист. Може да съм враг на това правителство, но не и на държавата или турския народ. Обичам страната си“, разказва 48-годишният Шукур.