Увеличават леглата за болни от коронавирус в столицата

0
21
Снимка: Pixabay

Проблемът не е в тях, а в персонала – работят вече седем месеца в екстремни условия, казва шефът на софийската РЗИ

Подготвя се заповед за увеличаване на броя на леглата за ковид пациенти на територията на София и до края на работния ден тя ще бъде факт. Това съобщи д-р Данчо Пенчев, директор на столичната РЗИ, пред БНР.

„Това е инфекция, която не можем да спрем със стоп палка. Тя се разпространява дифузно и е лична отговорност предпазването. Лично мое мнение е, че в София разпространението на вируса става дифузно“, каза медикът.

По думите му от началото на пандемията у нас досега служителите на софийската регионална здравна инспекция са карантинирали над 35 600 души, от тях потвърдените случаи са над 6000, направени са над 5000 проверки, съставени са 806 предписания и актове.

Той поясни, че в ковид сектора работят едва 150 души. 22 души от инспекцията са положителни и повечето от тях работят дистанционно от вкъщи, въпреки че имат симптоматика. „Недостатъчно е, за да се обхване ефективно цяла София, но въпреки това до момента удържаме фронта“, смята той.

На територията на София има 76 болници. Според него е въпрос на организация от страна на ръководствата на лечебните заведения да направят така, че да имат готовност за приемат болни.

Проблемът не е в леглата, на територията на София има над 11 000 легла, а в персонала, защото това са хора, които работят вече седем месеца в екстремни условия“, заяви д-р Пенчев.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/sofia/2020/10/19/uvelichavat-leglata-za-bolni-s-covid-19-v-sofiia.466571?utm_source=push&utm_medium=notification&utm_campaign=Push