Фандъкова обеща екипировка и оборудване срещу коронавируса на Втора градска болница

0
9
Втора градска болница

Медици подават оставки там

Няма да бъдат приемани болни от коронавирус във Втора градска болница в София, докато не бъдат осигурени защитна екипировка и нужното оборудване, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова. Екипировката и оборудването, което е нужно, ще бъдат осигурени в близките дни, заяви още кметът на София, цитирана от Dnes.bg.

Лекари, сестри и санитари от болницата масово подадоха оставкиq след като стана ясно, че лечебното заведение се преобразува в инфекциозна болница като резерв за прием на болни от коронавирус.

„За да няма проблеми с финансирането, докато се вземе решение на национално ниво, Столичната община ще покрие разходите на Втора градска болница“, заяви тя.

Защитните средства и апаратурата, която е необходима е гарантирано, че ще бъде осигурена в дните на подготовката. „Има отделения и в Пирогов, и във Военна болница, и в Александровска, които бяха преструктурирани. Лекарите са обучавани да могат да реагират във всяка ситуация, защото никъде, в никоя болница, никой не е застрахован, че няма да се появи пациент с коронавирус“, посочи кметът пред bTV.

Шефът на Втора градска болница доц. Стефан Узунов заяви, че от 12 март има заповед на министъра на здравеопазването както и от РЗИ, с която се разпорежда преминаването на режим за работа за прием на пациенти за коронавирус.

Още на следващия ден е влязъл в действие план за евакуация на пациентите, които са били в болницата и до неделя те са били изведени.

„Две седмици липсва информация какво ще се случи с болницата и с лечението на болни. Хора с 40 години стаж плачат и подават оставки“, каза д-р Георги Тодоров, завеждащ интензивното отделение.

По думите му във Втора градска болница няма подготвени специалисти за лечение на болни с тежка дихателна недостатъчност, няма осигурена и апаратура и предпазни облекла за медиците.

Повечето лекари в болницата са в предпенсионна или пенсионна възраст. Затова смятат, че работата с болни от коронавирус би била опасна за тях.

По информация на директора на лечебното заведение д-р Стефан Узунов молба за напускане са подали 85 души, но 250 остават. Той уточни, че не знае дали няма да бъдат подадени още оставки.

Представители на Българския лекарски съюз (БЛС) тази сутрин са в лечебното заведение, за да преговарят с медиците. В болницата пристигна и кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Ситуацията е необичайна. Всички ние сме в ситуация на извънредно положение и трябва да даваме максимално много информация. Надявам се директорът на болницата да е свършил своята част от работата. Обсъждането на това да имаме резервна клиника и болница в случай на нужда беше с него и със здравните власти. Никой насила никого не може да накара. Работата е доброволна. Това са опитни лекари и аз разбирам тяхното притеснение. Нужно е директорът на болницата да направи всичко, за да получат те необходимата информация“, посочи Фандъкова.