Христо Монов: Съдийският състав, освободил предсрочно Полфрийман, извърши престъпление срещу държавността

0
204
Христо Монов Снимка: 24 часа

Колкото по-бързо шефът на ВКС Лозан Панов напусне поста си, толкова по-добре за всички, заяви бащата на убития от австралиеца студент Андрей Монов

Съставът на Софийския апелативен съд със своето решение да освободи предсрочно Джок Полфрийман подрони справедливостта и извърши престъпление срещу българската държавност. Това каза на пресконференция бащата на убития от австралиеца през 2007 Андрей Монов – Христо Монов, съобщи DarikNews.

Повод за нея бе решението на Върховният касационен съд /ВКС/ да остави без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване на делото пред апелативния съд /САС/ за предсрочното освобождаване на Полфрийман.

Австралиецът трябваше да лежи в затвора с 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. в центъра на София, но съдийски състав, председателстван от шефа на САС Калин Калпакчиев, го освободи предсрочно през миналия октомври – 6,5 г. преди изтичане на присъдата. Аргументът на тримата съдии беше, че затворникът се е поправил.

Днес Христо Монов отново настоя за оставката на съдийския състав, председателстван от шефа на САС Калин Калпакчиев. По адрес на председателя на ВКС Лозан Панов, той отбеляза, че колкото по-бързо напусне поста си, толкова по-добре.

„С това си определение съставът – Калпакчиев, Иванова, Магдалинчева, подрони поради своите зависимости устоите на държавата и справедливостта, и така извърши престъпление срещу българската държавност“, посочи той.

„Настоявам от първия ден за оставка на този състав. При Лозан Панов – там нещата са доста по-дълбоки. Има една група хора, които се явяват представители на т. нар. глобализъм, неолиберализъм. Лозан Панов е типичният представител на това овладяване на държавността от чужди на България интереси. Една институция подменя друга, подобни хора могат да ви отнемат собственост, да заличават политически субекти… А и този вой срещу прокуратурата, защото тя много им пречи. Само 5 мин след акта на ВКС във фейсбук убиецът на сина ми искаше оставката на предишния главен прокурор. Те не спират, когато им дадеш малко. Искат още и всичко е под един много благовиден предлог – защита на правата на човека. Като защитавате правата на човека, защо пускате опасни за хората?!“, избухна Христо Монов.

„Лозан Панов е особен случай, разрушава подмолно именно доверието в съдебната власт. Да снимаш чалга клип с това съдържание в Съдебната палата, която е символ на справедливостта… Колкото по-рано този човек напусне този пост, толкова по-добре за всички“, продължи той.

Христо Монов добави и че обмисля много начини за граждански натиск, докато съдиите от състава не бъдат отстранени. По повод на дисциплинарното производство и предстоящото решение на ВСС, той коментира:

Надявам се час по-скоро да приключи процедурата. Случаят е ясен и знакът, който би трябвало да дадат, е да изрежат този тумор от българската съдебна система. Обмислям много начини, но това ще бъде непрекъснат граждански натиск, докато тези тримата не работят нещо друго. Щом са толкова добри юристи, работа за юристи – бол. Нека се проявяват в друга сфера на юридическата дейност, за съдии не стават.

Той за пореден път изтъкна, че съставът на САС има зависимости от Българския хелзинкски комитет.

„Това са тежки зависимости, защото този комитет, макар да се нарича Български хелзинкски комитет – не е български. Той насажда чужди традиции, бит и духовонст, а защитата на човешките права се свежда до това да защитаваме правата на хора, които са извършили тежки престъпления, както в случая на убиеца на сина им. Този състав на САС приема харектеристиката, приета от БХК, а не тази от официалните български власти – тези в затвора, които са следили поведението на Полфрийман“, обясни Монов.

В същото време стана ясно днес, че Полфрийман е подал на 1 юни молба до главния прокурор за ново дело за убийството на Монов. Той твърди, че е убил студента при неизбежна самоотбрана, а не умишлено и по хулигански подбуди.