Цацаров пред австралийски посланик: Полфрийман е освободен от незаконен съдебен състав

0
60
Джок Полфрийман Снимка: Дарик

Случаят да не се политизира, а българският съд да бъде изчакан да вземе своето решение, призова външният министър Екатерина Захариева на срещата си с чуждия дипломат

Главния прокурор Сотир Цацаров е обяснил на австралийския посланик в Атина Джон Филип на среща в София, че за двама от съдиите са съществували безспорни основания за отвод по делото за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и той е освободен от незаконен състав.

Трансферът на Полфрийман в Австралия е отказан, защото е осъден за тежко престъпление против личността и не е изплатил дори минимална част от обезщетението на пострадалите. Цацаров е повторил и тезата си, че решението е взето от незаконен съдебен състав. Главният прокурор посочил още, че липсват убедителни доказателства, че Полфрийман се е поправил.

„Изрично посланикът на Австралия заяви, че са издадени лични документи на Джок Полфрийман, но те ще му бъдат дадени едва след като приключат всички съдопроизводствени действия в Република България. За Джок Полфрийман е по-благоприятно в този момент да не бъде нито в затворническата администрация, нито пуснат на свобода в България”, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов след срещата си с посланик Филип.

Случаят „Джок Полфрийман“ да не се политизира, а българският съд да бъде изчакан да вземе своето решение. Да не позволяваме този случай да попречи на двустранните ни отношения. За това призова вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя се присъедини за кратко към среща на заместник-министъра Петко Дойков с Джон Филип. Захариева подчерта пред австралийския дипломат, че това е консулски случай.

По случая „Полфрийман“ в България няма политически натиск, каза още външният ни министър. Екатерина Захариева изрази разбирането, че казусът е обществено чувствителен, както и че българското общество има право да изразява своето мнение и да коментира, стига това да е в съответствие с конституцията на България и да не се използва език на омразата.

Убедени сме, че в България се спазва върховенството на закона, както и че правосъдието е независимо , заяви временно управляващият посолството на Австралия в Атина Джон Филип.

 

,