Захариева съветва Петков да намали ентусиазма: И ние подписахме със Северна Македония 20 меморандума, а за коридор №8 това е третият

0
157
Кирил Петков

И Заев обещаваше да включи българите в конституцията, но кога, попита Костадин Костадинов премиера

„Димитър Ковачевски е от една седмица премиер на РМС и от 8 дни, четири дни прекара с българското правителство и това показва, че има желание да се свърши работа“, заяви Кирил Петков по време на изслушването в Народното събрание относно последствията от посещението в Република Северна Македония и проведеното междуправителствено заседание между двете държави.

По думите на премиера македонските министри, които бяха на посещение у нас, са свършили огромен обем от работа.

„Подписахме три меморандума в сектор земеделие, малки и средни предприятия и да се започне сериозна работа по коридор №8. Ние по никакъв начин не игнорираме българската позиция, докато вървят дискусиите по култура и инфракструктура. За пръв път от дълго време Ковачевски каза, че не вижда проблем с вкарването на българите от РМС да се вкарат в конституцията, без обаче да се ангажира с време. Докато е имало много декларации от двете страни на границата, истинската работа не е била свършена и се разбрахме да се виждаме на всеки 7 дни. Радвам се, че дори в историческата комисия казаха, че ще имат три срещи следващата седмица по теми, по които не е имало съгласие. Не смятам да сменям членове на нашата комисия“, заяви Петков.

Екатерина Захариева от ГЕРБ му даде приятелски съвет да намали малко ентусиазма си, защото после ще трябва да се обяснява. „Ние подписахме с РМС 20 меморандума, а за коридор №8 това е третия. Давам ви приятелски съвет“, заяви Захариева. Тя поздрави Петков за нотата, но уточни, че по нея се работи повече от година и половина. Бившият външен министър уточни, че по Договора за добросъседство са работили десетки дипломати и се радва, че е бил подписан по време на правителството на Борисов и винаги са отчитали работата и на другите.

Захариева запита дали за тези 4 дни правителствата са успели да договорят някакви съвместни събития. Тя припомни на премиера, че на 4 февруари се честват 150 години от рождението на Гоце Делчев и запита дали се планира нещо.

„Ние сме оптимисти в работата, но трябва да следим реалните резултати. Подготвяме съвместно честване, което е добра реална стъпка“, каза Петков.

ДПС запитаха Петков дали знае кой е докладчикът на ЕС за РМС и дали има връзка с него? „Не съм разговарял с него, но във вчерашния ден разговарях и с президента на ЕП и на ЕК, и те бяха много обнадеждени от първите резултати, които са дадени от двете страни. Говорили сме на най-високото ниво в Брюксел“, похвали се още Петков.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ поправи премиера, че вкарването на българите в конституцията на РМС не е споменато за първи път сега, а дори и Заев е давал такива обещания. Лидерът на „Възраждане“ направи важно уточнение, че всъщност Ковачевски е обещал да изпълни това, ако обаче страната ни даде зелена светлина за влизането на РМС в ЕС. „Вие обаче си замълчахте. Означава ли това, че сте съгласни“, запита Костадинов.

Петков не даде ясен отговор, заяви, че това нямало да промени ситуацията, а е важно следващите 10 години да работим с РМС и да се обърне езикът на омразата.