Цацаров: Указът на президента за Гешев няма мотиви

0
45
Сотир Цацаров

Това обаче не омаловажава неговата публична позиция, каза главният прокурор

„Нека не спекулираме, че указът на президента, с който върна кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, има мотиви. Указът няма мотиви. Има публична позиция на президента, която заслужава уважение и трябва да бъде уважена от всеки един от нас“, заяви Сотир Цацаров пред магистратите от Висшия съдебен съвет по време на обсъждането на акта на държавния глава във връзка с избора на Иван Гешев.

„Беше използван терминът мотиви, съображения, позиция. Ако трябва да сме съвсем стриктни, мотиви няма. Този указ не съдържа каквито и да е мотиви“, каза главният прокурор и припомни, че същото се е случило и при връщането на указа за председателя на ВАС Георги Чолаков.

„И тогава кандидатурата беше върната и указът беше без мотиви. Това обаче в никакъв случай не омаловажава казаното от президента.  В юридическия смисъл мотиви няма, но президентът направи обръщение пред медиите. Никой не омаловажава, никой не неглижира, но тази пламенна защита на фигурата на президента е просто излишна“, добави Цацаров, визирайки изказалия се преди него шеф на ВКС Лозан Панов. Цацаров подчерта още, че всеки, който дава своя вот, трябва хубаво да помисли.

Главният прокурор предложи да се подложи на гласуване предложението на някои от съдиите да има нова процедура и да се реши въпросът.

Няко от членовете на ВСС – Лозан Панов, Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова се обявиха за това да започне нова процедура за избор на главен прокурор, а не да се прегласува тази на Гешев.