Човекът на Румен Радев-Иво Христов пробута личния си продуцент в СЕМ

Двамата са работили заедно в БНТ

0
309
президент
Иво Христов

Ивелина Димитрова е от квотата на държавния глава

Макар и със закъснение, президентът Румен Радев попълни квотата си в Съвета за електронни медии (СЕМ). Новото попълнение е Ивелина Димитрова, дългогодишен кадър на БНТ и продуцент и автор на множество предавания. Като най-популярните сред тях са „Малки истории“, „Зелената линейка“. Случайно или не, ководещата от Националната телевизия в един период от време беше началникът на кабинета на президента Радев – Иво Христов, съобщава Фактор.

Румен Радев е издал вече указ за назначаването ѝ днес, стана ясно от съобщение на прессекретариата на „Дондуков“ 2.

СЕМ се състои от 5-има членове, от които 3-ма се избират от Народното събрание и 2-ма се назначават от президента на републиката. Мандатът им е 6-годишен.

Ивелина Димитрова ще смени в медийния регулатор Мария Стоянова. Мандатът на Стоянова, назначена през 2012 г. от Плевнелиев, изтече на 1 юни и към тази дата Радев трябваше да е излъчил своята първа номинация за членове на СЕМ. Той обаче забави с близо месец номинацията си за запълване на състава на СЕМ, въпреки че именно той сезира Конституционния съд за противоречивия текст в закона, който спъна през 2015-a предшественика му Росен Плевнелиев в назначаването на член на СЕМ от неговата квота.

Подобен казус с член на СЕМ, който дълго време не можеше да влезе във функциите си, имаше през 2015 г. Тогавашният президент посочи за член на медийния регулатор с указ бившия говорител на Министерството на външните работи Бетина Жотева. Мандатът ѝ обаче реално започна не тогава, а чак през април 2016 г., когато със сериозно закъснение пък парламентът благоволи да попълни своята квота.

През миналия месец парламентът се захвана с т. нар. поправка „Бетина Жотева“ и изчисти Закона за радиото и телевизията от недомислицата по отношение на кадруването в СЕМ. Изпреварващо президентът Радев изпрати питане до Конституционния съд през март.