Шефът на руските шпиони: Аз не съм малко просъветски, аз съм сталинист

0
605
Снимка: ПРБ

Единият от тях работел в регистратурата на парламента

Аз не съм малко просъветски, аз съм просталинистки, казва ръководителят на групата руски шпиони, който е бивш началник във Военното разузнаване, в разговор с настоящ служител във ведомството.

Трима военни разузнавачи бяха арестувани за шпионаж в полза на Русия. Четвъртият е бивш техен колега, който сега работел в регистратурата на Народното събрание. Петият член на групата е съпругата на ръководителя на шпионите, когото от прокуратурата наричат Резидента. Тя осъществявала връзката с руското посолство.

Всички са задържани за 72 часа по разследването, което се води от военната прокуратура.

Резидента е провеждал конспиративни срещу с вербуваните от него, давал им е указания да снимат класифицирана информация от служебните си компютри. Това е заснето от камери. Има записи как броят пари от подкупи и ги обменят в чейнджбюра.

Настоящите служители от МО са участвали в мисии зад граница. Те са снимали тайна военна и технологична информация от масивите на НАТО и ЕС и са я предавали на съпругата на Резидента, която има и руско гражданство освен българско.

В четвъртък един от разузнавачите се опитал да избяга по време на задържането в района на Съдебната палата. Арестуван е близо до руското посолство по-късно.