Изгоненият „дипломат“ Николашин ръководил резидентурата на ГРУ у нас

0
201
посолство
Руското посолство в София

Другия шпионин Вадим Биков пратен у нас след обвинението срещу Николай Малинов

Обявените за персона нон грата у нас вчера – Сергей Николашин и Вадим Биков, се оказаха агенти на ГРУ. Те са ползвали за свое прикритие позициите на заместник търговски представители в Представителството на Руската федерация у нас. Николашин е събирал нерегламентирано информация в продължение на повече от четири години и половина, докато Биков идва в България преди около година. Това твърди Dariknews като се позовава на източници от специалните служби.

Проучванията за шпионската работа на Сергей Николашин у нас установява, че той е работил за руската държавна оръжейна корпорация „Ростех“, чийто главен изпълнителен директор Сергей Чемезов е сочен за изключително влиятелна личност в Русия, разполагащ с тесни контакти в Кремъл.

Николашин е разузнавач от кариерата и зад гърба си притежава солидна биография в руските въоръжени сили. Като дългогодишен агент под прикритие, той се е явявал своеобразен наставник на по-младите си колеги от резидентурата на ГРУ, включително в България. У нас Сергей Николашин бързо създал мрежа от доверителни контакти с български граждани, която му позволила да комбинира дейността си на търговски представител с тази на разузнавач от ГРУ. Изгонването на Николашин от България е знаково, защото, освен като неформален командир на агентурата на ГРУ, в Посолството на Русия в София той е смятан за един от най-доверените хора на посланика, твърдят източниците ни.

Основната задача на Сергей Николашин е била събиране на класифицирана информация за работата на Министерството на отбраната и на българската армия. Като представител на руска компания, той провеждал редовни официални срещи с български офицери и служители от МО. От там разказват, че Николашин е бил изключително отзивчив и готов да съдейства за постигането на договорености за ремонт на стара българска военна техника в руски заводи. Възползвайки се от контактите си, Николашин използвал уменията си и за създаване на добри неформални отношения със служители на МО и БА, с цел получаване на изпреварваща информация за планове на ведомствата, които били изпращани в Москва по защитени комуникационни канали. Заради установена комуникация с Николашин, преди две години на високопоставен чиновник от военното министерство му е отнет допускът до класифицирана информация.

Разследването на ДАНС и прокуратурата установило още, че руският разузнавач правил опити за сериозно влияние и в бизнеса с продукция на българските оръжейни заводи, без значение дали става въпрос за частни, или държавни предприятия. Николашин се възползвал от конкурентните отношения между търговците, за да извлича необходимата му информация, като в замяна обещавал централата в Москва да бъде благоразположена към източниците му.

Вторият изгонен военен разузнавач, ползващ дипломатическо прикритие – Вадим Биков, също е сред опитните агенти на ГРУ. За това говори и фактът, че той е изпратен в София непосредствено след като прокуратурата повдигна обвинение за шпионаж на председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов и изгони от България друг руски шпионин – Владимир Русяев. В тясно сътрудничество с Николашин, на фона на сериозната активност на българското контраразузнаване по руско направление, от края на 2019 г. Биков усилено се заел със снабдяването на централата на ГРУ в Москва със секретна информация. Вадим Биков ползвал контакти с български граждани от средите на отбраната, за да събира непублични детайли около сделката между България и Съединените щати по закупуването на новите бойни самолети Ф16 блок 70, според неофициалната информация на източника ни.

Конкретен интерес за разведката представлявали клаузите в договора, уреждащи отношенията по въвеждането на самолетите на въоръжение във ВВС, тяхното обслужване, поддръжка, обучение на пилоти и инженери, изграждането на необходимата инфраструктура и осигуряването на допълнителен персонал за авиобазите, в които ще бъдат разположени новите бойни самолети след пристигането им у нас. В замяна на информацията, Биков предлагал солидни финансови средства.