Щабът обсъжда нови епидемични мерки на локален принцип

0
20
Костадин Ангелов Снимка: МС

Увеличаването на заболеваемостта се дължи на британския щам на вируса, каза здравният министър

За последните 14 дни се наблюдава тенденция за плавно покачване на числата както на заразените с коронавирус, така и на смъртността. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

За последното денонощие са направени 6144 проби, 1156 са новите случаи, което е 18.8%, 50 са хоспитализираните със средна възраст 50 г.

5093 души са в болници, 425 са в интензивни структури, 571 са излекуваните, 22-а са починалите, 70 г. е средната възраст на починалите.

„На национална база заетостта на интензивните легла е 57%, не е увеличена заетостта в цялата страна на леглата в болниците, а само в определени области, затова се обсъжда на ниво Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб локален подход за противоепидемични мерки при овладяване на епидемията“, съобщи здравният министър.

Според него сутиацията в страната се дължи на циркулирането в страната на новия британски щам на коронавируса в страната. Информацията за това е потвърдена и от проф. Тодор Кантарджиев.

„Увеличаването на случаите се дължи и на мерките, които бяха до момента, но не само на тях, а и на високата възприемчивост и високото ниво на по-бързо заразяване с този вирус“, обясни министърът.