10 дни има за прехвърляне на вноски за втора пенсия от частен фонд в НОИ

0
139
население
Снимка: архив

Това става чрез НАП

Още десет дни има хората, които искат да прехвърлят вноските си за втора пенсия от частен фонд в Националния осигурителен институт. Крайният срок е 30 юни.

Това се отнася за всички, родени през 1960-1964 г. Прехвърлянето става не на гишетата на НОИ, а в НАП. Срокът беше даден по изключение на тези, на които остават по-малко от 5 години да навършат възрастта за пенсиониране.

Те могат да се опитат да вземат информирано решение дали им е по-изгодно да останат в частен пенсионен фонд, или да се прехвърлят в НОИ, като използват услуга, актуализирана преди броени дни – на 14 юни, съобщи „24 часа“.

Всеки, който е роден след 1959 г., вече може да види реалния размер на основната си пенсия чрез електронния калкулатор на Националния осигурителен институт. За да направи това обаче, трябва да има персонален код, който се издава от НОИ, като осигуреният трябва да отиде лично да го получи. В електронния калкулатор са отразени последните промени в Кодекса за социално осигуряване за новия, по-нисък коефициент на редукция.