14% от децата отидоха в градините в София

0
14
Снимка: архив

Двойно повече родители бяха заявили предварително, че ще ги пратят

6348 деца са отишли на градина в София в първия ден след отварянето им, сочат данните на Столичната община. Други 489 деца са отишли в самостоятелните детски ясли. Това прави около 14 % от всички деца, които посещават детски градини, и под 25 % от децата, които посещават самостоятелните ясли. Двойно повече родители бяха изразили желание в анкетите да ползват услугите на детските градини и ясли, съобщават още от Столичната община.

От днес в София работят 173 детски градини и 24 самостоятелни ясли. Всички деца, които са здрави и се чувстват добре, имат право да ги посещават.

Всяка сутрин здравословното състояние на децата ще се проверява от медицинския персонал на детската градина. Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията. Децата ще прекарват по-дълго време на навън в игра на детските площадки. Посещенията на родители вътре в помещенията остава забранено.

Точно в 8 без 15 първата група от деца се завърна в една от градините в София след повече от два месеца прекъсване. Децата от различните групи пристигат по строг график, за да се избегне струпване пред входовете.

„Графикът ни е през 15 минути. Изискването е всяка група да влиза от отделен вход, за да няма струпване. Има червени кръстчета, които означават, че родителят трябва да бъде на отстояние един от друг“, заяви Снежана Тодорова, директор на ДГ 128, София, пред NOVA.

Сред най-нетърпеливите беше Стефчо. Преди да влезе в групата, има здравна проверка още на входа. „Първо се измерва температурата с дигитален термометър. После влиза детето, дезинфекцира крачетата в специална ваничка, оставят се и празните шишенца“, каза Бисерка Мишева, която е медицинска сестра.

„Ще играят с играчки, които подлежат на дезинфекция, които могат да преминават тази преработка и които не са от хартия и от дърво. Всички плюшени играчки са прибрани, защото не подлежат на дезинфекция“, коментира Марина Павлова, която е учител в детската градина.

Родителите оставят децата на входа, а любимите играчки също остават до там. „Не се притеснявам. Вярвам, че в детската градина са взели всички необходими мерки, за да предпазят моето дете и моето семейство и се надявам, че всичко ще бъде наред“, каза майката на Стефан, цитирана от NOVA.

В тази детска градина целият персонал е оборудван с шлемове и ръкавици. Вътре в занималните игрите ще са на по-малки групи, но дистанцията между децата ще е трудна. Тук обаче са измислили специален поздрав на влизане.

На двора всяка група ще играе на отделна площадка, а всички пързалки и катерушки ще се дезинфекцират четири пъти на ден. Засега площадните в градинките все още остават забранени.