15 000 българи са получили отказ да работят във Великобритания

0
94
Снимка: Pixabay

Търсим помощ от ЕК за консулска защита

Над 15 хиляди са сънародниците ни, получили отказ да работят във Великобритания, съобщи БТВ, като се позова на посланика ни в Лондон Марин Райков. По данни на посолството ни близо 260 000 българи са получили до момента правото да живеят и работят легално във Великобритания.

„Българите могат да останат във Великобритания 6 месеца в рамките на годината, но само за туризъм или посещение при близки. За да работят, трябва да имат генериран код, който удостоверява статута им на уседналост или трудова виза“, обясни посланик Марин Райков. Той предупреди, че тези, които се опитат „да измамят системата“, могат да бъдат санкционирани, както и фирмите, които ги наемат. По думите му се водят разговори с ЕК за предоставяне на консулска защита на гражданите, които подлежат на депортация. Това означава консулството ни във Великобритания да бъде предупреждавано за тези случаи.

Според посланик Райков друг проблем за българските граждани е и фактът, че визите им за сезонна работа на Острова са по-скъпи от тези, които се издават на други граждани от ЕС.