23 плажа ще са с безплатни чадъри и шезлонги

0
28
курорти
Снимка: архив

Други ще ги отдават на цени от 1 до 5 лв.

Общо 23 от 132-та плажа с договори за наеми или концесии по българското Черноморие ще бъдат с безплатни шезлонги и чадър, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред Би Ти Ви, след като вчера всички стопани на ивици обявиха с колко ще намалят цените си. „Ние ще следим стриктно за това, както и за спазването на 50% платена и 50% свободна зона“, предупреди Ангелкова.

Други от концесионерите ще ги отдават на символични цени, предава NOVA.

Тарифите бяха обявени, след като вчера изтече срокът, който концесионерите имаха, за да представят новите си планове спрямо кризисната ситуация. Изискването беше таксите да са минимум наполовина спрямо миналогодишните.

С нулеви цени са Обзор-юг, Елените, Ахелой, Каваци-север, Каваци-юг, ММЦ Приморско, Царево-централен и др. Останалите ще бъдат с цени между левче и 5 лева за брой чадър или брой шезлонг.

Плажовете, на които чадъри и шезлонги ще се дават без пари, са основно по Южното Черноморие. Все пак повечето концсионери са избрали да обявят цени, дори и намалени наполовина.

„В „Златни пясъци“ например ще бъде 2 лева, което е едно от най-сериозните намаления за национален курорт, на „Слънчев бряг“ навсякъде цените ще бъдат по 4 лева, и на Южен, и на Северен, и на Централен, на „Албена“ – 1 лев, Равдите ще бъдат по 2 лева. Балчик има със 1,50, Созопол са между 3,50 и 4 лева“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Обобщението – най-ниската цена, която ще плащаме за чадър по родното черноморие е левче, а най-високата – 5 лева „Цените наистина са доста намалени и аз се надявам това допълнително да привлече интереса, както на българския турист, така и разбира се, когато говорим за записванията пред туроператорите“, каза още пред NOVA Ангелкова.

„Това лято тук, на този плаж, цената ми по договор е 10 лева чадър и 10 лева шезлонг. Аз съм отправил предложение 50% намаление т.е. цената на чадър и шезлонг ще бъде 5 лева чадър и 5 лева шезлонг“, коментира Николай Димитров- концесионер плаж „Крайморие“.

Концесионерите обаче настояват да разберат как ще бъдат компенсирани за отстъпките, които правят „До 30 май трябва да изпратя уведомление, на база на предложенията, за реципрочното намаление съответно на концесионото, наемното възнаграждение на база на специална методика, която предстои да бъде утвърдена от Министерския съвет“, заяви Николина Ангелкова.

Сумите, внесени авансово от концесионерите по договорите, ще бъдат прехвърлени за следващата година. Предвидена е глоба в рaзмeр нa 50 000 лв. за фирмите, кoитo нe изпълнят зaдължeниятa cи. При повторно нaрушeниe глобата е 100 000 лв.