20 см сняг на Петрохан, АПИ предупреждава шофьорите да са готови за зимата

0
20
Снимка: АПИ

Снегорини почистват прохода

20 сантиметра сняг натрупа в прохода Петрохан, температурите са минусови и духа силен вятър. Снегорини почистват прохода. В област Монтана на терен са 47 машини за почистване, само 7 са в прохода. Движението за тежкотоварни автомобили между Враца и Ботевград е временно спряно за почистване. Съобщава се за закъсали ТИР-ове. За целия проход е въведена забрана за движение на превозни средства над 12 тона, пише Трибюн.

Сняг вали и в областите Видин, Смолян, Ловеч, София, Плевен, Габрово и в районните на Търговище, Омуртаг, Антоново, Попово, Студенец, Здравец, от км 15 до км 37 АМ Струма, Брезник /обл. Перник/, Писанец /обл. Русе/, проход „ Република“, проход „ Шипка“, Павел баня, Мъглиж, Гурково /обл. Стара Загора/, проход „Ришки“ /обл. Бургас/, Панайот Волово, Миланово /обл. Шумен/, Сливен, Котел /обл. Сливен/, Девня, Провадия /обл. Варна/, Каратепе, Юндола, Картела /обл. Пазарджик/.

Пътните настилки са предимно мокри, по усойните места частично заледени или заснежени, обработени и проходими при зимни условия.

Ограничена видимост поради мъгла до 20 метра има в района на Главан, Голяма Звезда и Дрипчево в област Хасково. До 30 метра е видимостта в района на проход „Котленски“, до 50 метра – в района на проход „Дюлински“ и проход „Обзор“. До 100 метра е видимостта в района на проход „Републиката“ и проход „Шипка“.

В някои области на страната вали дъжд тази сутрин – Благоевград, Бургас, Разград, Кърджали, Хасково и Шумен.

От АПИ призовават шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства с неподходящи – износени гуми, блокира пътуването на всички останали шофьори и затруднява работата на снегопочистващата техника, уточняват от агенцията.

Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България, обясняват от АПИ.

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.