200 000 лева глоба за собственика на горялата днес сграда в София

0
52
Снимка: Днес.бг
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Санкцията е наложена от Столичната община

Собственикът на бившия театър „Ренесанс“, чиято сграда горя тази сутрин в София, ще бъде глобен с 200 000 лева. Санкцията е наложена от Столичната община и е заради бездействие, довело до увреждане на сграда – паметник на културата.

На мястото ще бъде извършен оглед от експерти от дирекции „Контрол по строителството“ на Столична община и район „Възраждане“, съобщиха от Столичната община.

Сградата се намира на бул. „Христо Ботев“61 и за последно там се е помещавала дискотека „Син сити“.

В началото на тази година на собственика на сградата, „К.Г. – Красимир Георгиев“ ЕООД, е връчен протокол с предписания от Министерството на културата и направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община за обезопасяване на фасадите, авариен ремонт на покрива, с който да предотврати навлизане на вода, както и затваряне на прозорци и отвори за предотвратяване на безпрепятствен достъп на хора в сградата. След бездействие от страна на собственика по дадените предписания е съставен констативен протокол от район „Възраждане“.

На база констатираното неизпълнение на предписанията за съхраняване на сграда, което е довело до увреждане на архитектурно-строителния паметник на културата, Столична община съставя акт. На собственика на сградата ще бъде наложен максималният размер на санкция, предвидена в Закона за София (ЗУЗСО)за увреждане на паметници на културата, от 200 хил. лв.